Još jedan udarac za Fejsbuk: Pet stvari koje su proistekle iz svedočenja uzbunjivačice u Evropskom parlamentu

09.11.2021

15:34

0

Frensis Hogen je ponovo istakla sve negativne strane tehnološkog giganta u kom je nekad radila

Još jedan udarac za Fejsbuk: Pet stvari koje su proistekle iz svedočenja uzbunjivačice u Evropskom parlamentu
Tan2021-11-8_175013859_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Evropski zakonodavci imaju jedinstvenu priliku da ograniče društvene mreže i postave globalna pravila kojih će one morati da se pridržavaju, rekla je u ponedeljak u Evropskom parlamentu uzbunjivačica Frensis Hogen.

Posle sastanka sa komesarom Tjerijem Bretonom i danskim socijalistom u Evropskom parlamentu Kritel Šaldemoze, uputila se u parlament u Briselu kako bi ispričala sve što zna o tehnološkom gigantu i predložila pravila koja bi mogla da budu dodata u Zakon o digitalnim uslugama.

- Zakon o digitalnim uslugama, koji je sada pred ovim parlamentom, ima potencijal da bude globalni zlatni standard. To može da inspiriše druge zemlje, uključujući i moju, da slede nova pravila koja bi zaštitila naše demokratije - istakla je ona.

Parlament radi na sitnim izmenama Zakona čiji je cilj da nametne nova ograničenja na način na koji tehnološke kompanije poput Fejsbuka i Gugla kontrolišu sadržaj na svojim platformama.

1) Optimistična očekivanja i hvalisanje

Kao što se očekivalo, evropski poslanici pružili su Hogenovoj toplu dobrodošlicu. Pre samog saslušanja mnogi su objavili fotografije na Tviteru uz koje su joj se zahvalili. Hvalili su njenu hrabrost i aplaudirali izjavama, tražeći savet za sastavljanje Zakona.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
 

- Frensis Hogen još jednom je potvrdila zašto delujemo na nivou EU kada je reč o Zakonu o digitalnim uslugama. Mnoge od njenih briga već su obuhvaćene, ali moramo da se uverimo u to da će sve u praksi funkcionisati i da će promena biti vidljiva - rekla je Dita Čaranzova, koja radi na Zakonu u ime „Renew Europe".

Hogen je zauzvrat zakonodavce EU nazvala „svetlom u tami“.

2) Upozorenje da se izbegnu „rupe u zakonu"

Hogen je Evropski parlament upozorila da pazi da ne ostavlja rupe u Zakonu o digitalnim uslugama. 

- Suština je u detaljima. Na primer, ako napišete široko izuzeće od transparentnosti za sve što se klasifikuje kao „poslovna tajna", kompanije će reći da je sve poslovna tajna - rekla je ona.

Kompanijama ne bi trebalo dozvoliti da koriste poslovne tajne kao „izgovor“ da odbiju pristup podacima, dodala je ona, naglašavajući da je važno da nezavisni istraživači, istraživački novinari i nevladine organizacije imaju veći pristup unutrašnjem radu Fejsbuka.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
 

Hogen je takođe upozorila da mediji ne bi trebalo da budu izuzeti od Zakona o digitalnim uslugama, jer pravila moraju biti neutralna kada je pitanju borba protiv štetnog sadržaja poput dezinformacija.

- Dozvolite mi da budem vrlo jasna – svaka moderna kampanja dezinformacija iskorišćavaće medijske kanale na digitalnim platformama, pokušavajući da prevari sistem - rekla je ona.

3) Njeno svedočenje neće promeniti evropska pravila

Dok neki od njenih saveta i upozorenja odražavaju molbe nevladinih organizacija, direktan uticaj Hogen na konačni zakon trenutno nije jasan.

Uprkos ispitivanju o onlajn oglasima i funkcionisanju Fejsbukovih algoritama, pitanju koje je u središtu borbe u Evropskom parlamentu, izjave Hogen nisu dovele do pomaka u usmeravanju debate na jednu stranu.

Ona nije podržala potpunu zabranu ciljanog oglašavanja, iako su se zakonovaci nadali da će u tome imati njenu podršku.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
 

Oko Zakona o digitalnim uslugama prava borba se trenutno vodi između Evropskog parlamenta, Evropske komisije i zemalja članica, koje će se okupiti početkom sledeće godine kako bi se postigao konačni dogovor o njegovom sadržaju.

4) Fejsbuk je gori od svojih konkurenata

Jedna od njenih ključnih poruka jeste da strahovi u vezi sa poslovanjem Fejsbuka ne bi trebalo da se prenesu na sve u tehnološkom sektoru i da američki gigant pravi gore prekršaje od svojih rivala. Hogen je ranije radila u drugim tehnološkim kompanijama, uključujući Gugl, Pinterest i Jelp, i bila je u mogućnosti da uporedi način na koji one rade.

- Odluke koje donosi rukovodstvo Fejsbuka predstavljaju ogroman problem - za decu, za javnu bezbednost, za demokratiju - zato sam istupila. I da budem jasna: tako ne mora biti - istakla je ona.

Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

Hogen je tokom saslušanja uporedila Fejsbuk sa jednim od njegovih glavnih konkurenata, Tviterom, tvrdeći da je kompanija Džeka Dorsija „znatno transparentnija", odgovorna i svesna šta je na njenoj platformi. Tviter je primetio neke manipulativne operacije koje se dešavaju na Fejsbuku, rekla je ona.

5) Članovi evropskog parlamenta ovog puta su bili spremni

Poslednji put kada su poslanici Evropskog parlamenta pričali sa izvršnim direktorom Fejsbuka, Markom Zakerbergom, nisu se dobro snašli. Poslanici su postavljali pitanja pre nego što je Zakerberg mogao da odgovori na njih, tako da je on uspeo da izbegne svaki metak.

Za razliku od Hogen, Zakreberg nije bio hvaljen kao heroj, dok su poslanici pokazali da ne razumeju dovoljno tehnologiju i da nisu toliko stručni.

Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

To se promenilo tri godine kasnije. Zakonodavci se sada bave nizom tehnoloških zakona koji imaju za cilj da regulišu veštačku inteligenciju, da podstaknu digitalnu konkurenciju i ograniče tržišnu moć tehnoloških giganata, ali i da ojačaju sajber bezbednost.

Poslanici Evropskog parlamenta ispitivali su Hogen o tehničkim detaljima, od automatizovanih sistema do šifrovanja i interoperabilnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike