Fejsbuk ukida neke svoje "prepoznatljive" sisteme: Biće obrisano više od milijardu podataka

02.11.2021

18:24

0

Ova novina saopštena je danas iz kompanije

Fejsbuk ukida neke svoje "prepoznatljive" sisteme: Biće obrisano više od milijardu podataka
Copyright Profimedia

Fejsbuk je saopštio da će ugasiti svoj sistem za prepoznavanje lica i izbrisati otiske lica više od milijardu ljudi.

- Ova promena će predstavljati jednu od najvećih promena u korišćenju prepoznavanja lica u istoriji tehnologije - rekao je u utorak na blogu Džerom Pesenti, potpredsednik za veštačku inteligenciju nove matične kompanije Fejsbuka, Meta.

- Više od trećine Fejsbukovih dnevno aktivnih korisnika se uključilo u našu postavku za prepoznavanje lica i mogu da budu prepoznati, a njegovo uklanjanje će rezultirati brisanjem više od milijardu individualnih šablona za prepoznavanje lica ljudi - dodao je on.

Rekao je i da kompanija pokušava da odmeri pozitivne slučajeve upotrebe tehnologije "nasuprot rastućim društvenim zabrinutostima, posebno pošto regulatori tek treba da daju jasna pravila“.

Više od trećine Fejsbukovih korisnika pristalo je na sistem prepoznavanja lica. To je oko 640 miliona ljudi, navodi AP i dodaje da je Fejsbuk već smanjivao svoju upotrebu prepoznavanja lica nakon što ga je uveo pre više od decenije.

Kompanija je 2019. godine prekinula praksu korišćenja softvera za prepoznavanje lica za identifikaciju prijatelja korisnika na otpremljenim fotografijama i automatske predloge za "tagovanje".

Zbog te funkcije, kompanija je tužena u Ilionoisu.

Neki gradovi u SAD su zabranili policiji i drugim opštinskim odeljenjima upotrebu softvera za prepoznavanje lica. San Francisko je 2019. godine postao prvi grad u SAD koji je zabranio ovu tehnologiju, posle višegodišnjih kritika zagovornika privatnosti i građanskih sloboda.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike