Ratno stanje, strahuje se od napada na glavni grad: I Amerikanci počeli da beže iz Etiopije (FOTO)

04.11.2021

09:09

0

Zemlja je u utorak proglasila vanredno stanje, a snage iz severnog regiona Tigraj prete da će napredovati ka prestonici Adis Abebi

Ratno stanje, strahuje se od napada na glavni grad: I Amerikanci počeli da beže iz Etiopije (FOTO)
Tan2021-11-2_8423570_7 - Copyright Tanjug/AP photo

Američka ambasada u Etiopiji odobrila je dobrovoljni odlazak vladinom osoblju i članovima njihovih porodica zbog oružanog sukoba u toj zemlji.

To je saopšteno danas na internet stranici ambasade, dok pobunjeničke snage Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) na severu zemlje napreduju.

Odluka je doneta nakon što su Sjedinjene Američke Države u sredu izrazile zabrinutost zbog eskalacije nasilja i širenja neprijateljstva, ponavljajući poziv na obustavu vojnih operacija u korist pregovora o prekidu vatre, navodi Rojters.

- Stejt department je odobrio dobrovoljni odlazak američkih službenika i članova porodica koji su zaposleni u službama Etiopije zbog oružanog sukoba, građanskih nemira i moguće nestašice snabdevanja - navodi se u saopštenju ambasade.

Dodaje se da putovanje u Etiopiju nije bezbedno i da je vrlo moguća dalja eskalacija sukoba i nasilja.

- Vlada Etiopije je ranije ograničila i isključila internet, mobilne podatke i telefonske usluge tokom i nakon građanskih nemira - navodi se u saopštenju.

Portparol vlade Legese Tulu nije odgovorio na telefonski poziv u kojem je tražen njegov komentar za saopštenje američke ambasade, navodi Rojters.

Etiopija je u utorak proglasila vanredno stanje, a snage iz severnog regiona Tigraj prete da će napredovati ka prestonici Adis Abebi.

Očekuje se da će specijalni američki izaslanik za rog Afrike, Džefri Feltman, doputovati u Adis Abebu kako bi izvršio pritisak za zaustavljanje vojnih operacija na severu i takođe se očekuje, kako se navodi, da traži početak pregovora o prekidu vatre.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike