"Biraj - ili silovanje, ili smrt": Jezivo svedočenje iz Tigrajskog rata "koji ostatak sveta ne zanima"

23.01.2021

11:30 >> 11:45

0

Ovo je samo jedan od desetina, stotina slučajeva koji svakodnevno bude prijavljen usred krvavog pira

"Biraj - ili silovanje, ili smrt": Jezivo svedočenje iz Tigrajskog rata "koji ostatak sveta ne zanima"
Copyright Profimedia

Tigrajski rat je tekući oružani sukob koji je započeo u novembru 2020. godine u regiji Tigraj u Etiopiji, između dve strane – regionalne vlade Tigraja, koju predvodi Narodnooslobodilački front Tigraja (TPLF) i snage koje podržavaju etiopskog premijera Abija Ahmeda, uključujući eritrejske snage predsednika Isaiasa Afverkija.

Ispovest prodavačice kafe koja je prošla kroz pakao rata, rekla je da ju je etiopski vojnik na reci Tekeze razdvojio od porodice i prijatelja, odveo stazom i ponudio dve strašne opcije.

– Rekao je: “Izaberite, ili ću vas ubiti ili silovati”, rekla je 25-godišnjakinja agenciji u izbegličkom kampu Hamdajet u Sudanu, gde je pobegla iz sukoba u etiopskoj regiji Tigraj.

Lekar koji ju je lečio kada je u decembru stigla u kamp potvrdio je da je obezbedio tablete za prekid trudnoće i polno prenosivih bolesti i uputio je psihoterapeutu.

– Vojnik … je na nju navalio s pištoljem i silovao je. Pitala ga je da li ima kondom, a on je rekao zašto bi mi trebao kondom – rekao je lekar.

Pet humanitarnih radnika za međunarodne i etiopske grupe za pomoć reklo je da su dobili više sličnih izveštaja o zlostavljanju u Tigraju. UN su apelovale ove nedelje na okončanje seksualnih napada u tom regionu.

Među “velikim brojem” optužbi pojavili su se posebno uznemirujući izveštaji o ljudima koji su prisiljeni da siluju rođake ili imaju seksualne odnose u zamenu za osnovne zalihe, saopštila je u četvrtak UN kancelarija specijalnog predstavnika za seksualno nasilje u sukobu.

Profimedia

Vlada i vojska premijera Etiopije Abija Ahmeda nisu odmah odgovorile na pitanja o izveštajima o silovanjima. Etiopske vlasti ranije su negirale kršenje prava, upirući prstom umesto u Narodni oslobodilački front Tigraja (TPLF), bivšu vladajuću stranku u regionu čije snage optužuju za pobunu.

– Pozivam sve strane uključene u neprijateljstva u regiji Tigraj da se obavežu na politiku nulte tolerancije za zločine seksualnog nasilja – rekla je specijalna predstavnica UN-a Đeraldina Boecio.

Žene i devojke u izbegličkim kampovima u Etiopiji su posebno na meti, a medicinski centri su pod pritiskom hitne kontracepcije i testova na polno prenosive infekcije.

Medijima je uglavnom zabranjen pristup Tigraju, agencije za pomoć borile su se za pristup, a komunikacija je bila nemoguća nedeljama.

Dvadesetpetogodišnja žena je posvedočila da je njen nasilnik nosio uniformu etiopske savezne vojske.

Petorica humanitarnih radnika rekli su da su druge žene opisale svoje navodne napadače kao borce milicije iz etiopske regije Amhara ili eritrejske vojnike, a u savezništvu sa Abijevim trupama.

Portparol Abija, privremeni guverner Tigraja, gradonačelnik glavnog grada Mekele, ministar spoljnih poslova Eritreje i izaslanik vojske Etiopije nisu odmah odgovorili na zahteve za komentarom na optužbe za silovanje.

Pročitajte još:

Na sastanku bezbednosnih zvaničnika u Mekeleu emitovanom na etiopskoj državnoj televiziji ranije ovog meseca, jedan vojnik je govorio o zlostavljanjima čak i nakon što su grad zauzele savezne snage.

– Zašto ženu siluju u gradu Mekele? Ne bi bilo šokantno da se to dogodilo tokom rata … Ali žene su silovane juče i danas od strane lokalne i savezne policije – rekao je vojnik koji nije identifikovan.

Lokalne vlasti nisu reagovale na napore da istraže komentare i to da li bi bilo koji vojnik mogao biti istražen ili izveden pred lice pravde.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike