Počeo samit UN o klimatskim promenama u Glazgovu: Lideri 200 zemalja u borbi protiv globalnog zagrevanja

31.10.2021

12:23

1

Zvaničnici će se baviti nizom proceduralnih pitanja

Počeo samit UN o klimatskim promenama u Glazgovu: Lideri 200 zemalja u borbi protiv globalnog zagrevanja
glazgov - Copyright AP Photo/Alastair Grant, File

Samit UN o klimatskim promenama u Glazgovu danas je zvanično otvoren.

U naredne dve nedelje vodiće se intenzivni diplomatski pregovori predstavnika 200 zemalja o tome kako da se izbore sa zajedničkim izazovom globalnog zagrevanja.

Zvaničnici će se baviti nizom proceduralnih pitanja pre nego što se lideri iz celog sveta okupe sutra u najvećem gradu Škotske da objasne kako se bore za smanjenje emisije štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i predlože kako da se smanje posledice klimatskih promena.

AP Photo/Alberto Pezzali, Pool
 

Mnogi problemi o kojima će se raspravljati već decenijama su na dnevnom redu, uključujući i pitanje kako bogate zemlje mogu da pomognu siromašnijim da se izbore sa emisijom štetnih gasova i prilagode se klimi koja globalno postaje sve toplija.

Spor tempo akcije razbesneo je mnoge aktiviste za zaštitu životne sredine koji bi, prema očekivanjima, trebalo da organizuju bučne i kreativne proteste tokom trajanja samita.

AP Photo/Alastair Grant
 

Predsedavajuća prethodne klimatske konferencije UN COP25 održane 2019. godine u Madridu i ministarka za životnu sredinu u vladi Čilea Karolina Šmit, započela je skup u Glazgovu zamolivši prisutne zvaničnike da minutom ćutanja odaju počast onima koji su umrli od infekcije koronavirusom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike