U sukobu sa talibanima poginulo najmanje 17 osoba: Stradala i deca

24.10.2021

21:29

0

Autor: A. S.

Prema navodima policije u Heratu, sukobi su počeli u nedelju u podne i trajali su oko dva sata

U sukobu sa talibanima poginulo najmanje 17 osoba: Stradala i deca
AP21277422550941 - Copyright AP photo

Najmanje 17 osoba poginulo je u sukobima talibana sa naoružanim ljudima u provinciji Herat na zapadu Avganistana.

- Danas su tela 17 osoba – sedmoro dece, tri žene i sedam muškaraca, dovezena u bolnicu u provinciji Herat. Svi su umrli od vatrenog oružja - rekao je izvor. On je dodao da njihov identitet nije otkriven, prenosi Sputnjik.

Sa svoje strane, portparol avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Kari Said Hosti izjavio je da su jedinice za specijalne namene talibana izvele operaciju u Heratu protiv kriminalaca umešanih u otmice u provinciji. Talibani su opkolili kuću u kojoj su se nalazili kriminalci nakon čega je došlo do pucnjave. Prema rečima Hostija, specijalci su uspeli da unište trojicu otmičara.

Prema navodima policije u Heratu, sukobi su počeli u nedelju u podne i trajali su oko dva sata.

Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.

Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike