Poljaci posvađali vrh EU: Parlament Evropske unije tuži Ursulu fon der Lajen!?

21.10.2021

11:54

0

Problem je nastao kada je Ustavni sud Poljske presudio da su nacionalni zakoni "jači" o briselskih, što je kosi sa osnovnim principima EU

Poljaci posvađali vrh EU: Parlament Evropske unije tuži Ursulu fon der Lajen!?
ursula fon der lajen 02 - Copyright Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

EU parlament zapretio je da će tužiti Ursulu fon der Lajen ako ne uskrati Poljskoj pristup fondovima Unije posle žestokog sukoba oko vladavine prava.

David Sasoli, predsedavajući parlamenta, rekao je da je advokatima naloženo da "pripreme tužbu protiv Komisije" na čijem je čelu Fon der Lajen "kako bi obezbedili da se poštuju pravila".

Sasoli, italijanski političar koji je 2019. izabran za predsednika parlamenta rekao je to uoči dvodnevnog samita EU u Briselu na čijem će dnevnom redu Poljska biti glavna tema.

Sasolija su podržale Francuska i Holandija, ali i Švedska, Finska i Luksemburg. Sa druge strane, Poljska se oslanja na podršku mađarskog lidera Viktora Orbana a i odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila EU da kompromisno reši problem sa Poljskom.

Problem je nastao kada je Ustavni sud Poljske presudio da su nacionalni zakoni "jači" o briselskih, što je kosi sa osnovnim principima EU.

Profimedia
 

Fon der Lajen je sada pod pritiskom da zavrne slavinu Poljskoj i ne dozvoli im pristup fondu za oporavak od kovida vrednom dokle god Varšava ne počne da poštuje pravila.

Od predsednice Komisije se očekuje i da se po ovom pitanju konsultuje sa Evropskim sudom pravde i, ako sud presudi u korist EU, Poljska bi morala da plati pozamašne kazne ili, ako odbije, ostane bez pristupa fondovima.

Ona može da uskrati Varšavi pravo glasa unutar EU institucija, ali joj je za to potrebna podrška svih članica a zna se da će se Mađarska tome usprotiviti.

Najnoviji sukob izazvao je strahovanja da se priprema "Polegzit" - izlazak Poljske iz EU i, posledično, kolaps EU. Poljska vrlo verovatno neće napustiti Uniju ali sama mogućnost ukazuje koliko je krhka situacija.

Poljska i Mađarska već duže vreme su u sukobu sa EU oko vladavine prava, jednakosti i slobode medija i na kratko su blokirali usvajanje budžeta za oporavak EU, ali su ti problemi na kratko "izglađeni".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike