Zakerberg je kupio izbore 2020. godine i doneo pobedu Bajdenu!? Nova analiza donosi šokantne podatke

17.10.2021

14:01

0

Kako se privatnim novcem kupuju izbori

Zakerberg je kupio izbore 2020. godine i doneo pobedu Bajdenu!? Nova analiza donosi šokantne podatke
AP Photo/Susan Walsh, File

Dve neprofitne organizacije, koje sponzoriše osnivač "Fejsbuka" Mark Zakerberg, i njegovi saveznici, potrošili su 419,5 miliona dolara kako bi uticali na ishod američkih predsedničkih izbora 2020. godine, i tako, smatra se, obezbedili pobedu Džoa Bajdena, navodi se u studiji glasanja.

Organizacije Centar za tehnologiju i civilni život (CTCL) i Centar za istraživanje i inovacije u glasanju (CEIR) tvrde da rade na tome da učine demokratiju jačom i više bezbednom.

Nije neobično donirati novac određenim predsedničkim kandidatima, ali je Zakerberg finansirao organizacije koje su "veoma ciljano i privatnim novcem preuzele izbore".

 

 

U novoj analizi izbora iz 2020. godine, sugeriše se da su neprofitne organizacije sredstva kojima se privatni novac upumpava u izborni sistem, a to je fenomen koji je, navodno, prethodno bio nepoznat u američkoj politici, prenosi RT. Njihov uticaj je mogao da preokrene izbore i potencijalno kreira plodno tle za manipulaciju rezultata u korist Demokratske stranke i Džoa Bajdena.

Smatra se da se na taj način pomoglo Bajdenu u saveznim državama gde je glasanje obično neizvesno.

- Izbori 2020. godine nisu pokradeni, već ih je najverovatnije kupio jedan od najbogatijih i najmoćnijih ljudi, ubacujući svoj novac kroz rupe u zakonu - tvrdi se u tekstu portala Federalista koji je prvi otkrio ove podatke.

- Veliki priliv novca koristio je Bajdenu unutar izbornog sistema, to nije toliko bio pokušaj kreiranja uticaja sa spoljne strane - smatra Vilijam Dojl, istraživač sa Instituta za istraživanje glasanja Sizar Rodni u Irvingu, u Teksasu.

Džozef Bajden; Profimedia
 

Kako je kazao, istraživanje je pokazalo da su ove "finansijske injekcije" verovatno stvorile dovoljno dodatnih glasova za Bajdena i tako osigurale pobedu u glasovima elektorskog koledža.

Portal Federalist je naveo da su dve organizacije CTCL i CEIR upumpale 419,5 miliona dolara u lokalna izborna veća.

Grantovi, koje su finansirali donatori poput izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga i njegove supruge Prisile Čan, po obimu su uporedivi sa 479,5 miliona koje je država izdvojila za izborne troškove povezane sa kovidom 19, tokom kampanje 2020. godine.

AP photo
 

Veliki deo novca je iskorišćen za brojne programe koji su direktno uticali na ishod izbora, bilo da se radi o promovisanju onlajn glasanja ili plaćanju radnika. Pristalice ovih investicija su istakle da su milioni dolara bili neophodni da se "zapuše rupe" u izbornim budžetima koje je ostavila pandemija, ali i manjak sredstava u javnim fondovima.

Iako dve pomenute organizacije kažu da su delovale nestranački i nepristrasno, Dojl navodi da su njihove aktivnosti i te kako išle u korist demokratskog kandidata.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi