Kimova sestra postala je još moćnija, a pred njom je sada veliki zadatak

07.10.2021

19:25

0

Autor: 24sedam

Desna ruka Kim Džong-una se popela i u zvaničnoj hijerarhiji

Kimova sestra postala je još moćnija, a pred njom je sada veliki zadatak
Pyongyang Press Corps Pool via AP, File

Sestra Kima Džong-una, Kim Jo-džong, želi po svoj prilici da organizuje susret sa Južnom Korejom na najvišem nivou.

Od ponedeljka Severna i Južna Koreja ponovo mogu međusobno da komuniciraju. Prvi put u poslednja dva meseca zvaničnici dve zemlje su telefonirali međusobno, i to nakon što je Severna Koreja otvorila dve linije.

Tim potezom je, kako se pretpostavlja, započeo proces novog političkog približavanja.

Ovo bi ponovo u fokus moglo da vrati Kim Jo-džong. Sestra severnokorejskog lidera Kima Džong-una je, prema severnokorejskim navodima, zadužena i odgovorna za politiku te zemlje prema Južnoj Koreji. Ali njen uticaj je dosta veći: južnokorejska tajna služba je Kimovu sestru, za koju se procenjuje da ima 34 godine, još pre godinu dana označila kao "defakto broj dva".

AP Photo/Felipe Dana, File
 

Ona se upravo popela i u zvaničnoj hijerarhiji. Vrhovna narodna skupština nju je, zajedno sa još šest funkcionera, izabrala u Komisiju za državne poslove. Vrhovni organ severnokorejske vlade vodi njen brat. U Radničkoj partiji Kim Jo-džong obavlja dužnost zamenice šefa jednog odeljenja u Centralnom komitetu. U sledećem koraku ona bi mogla da se nađe i u politbirou. Na partijskom kongresu početkom ove godine ona ipak nije napravila taj korak u karijeri, iako su neki očekivali da bi to moglo da se dogodi.

Uspon Kimove sestre počiva na vrlo tesnoj vezi i međusobnom poverenju koje se razvijalo godinama. Brat i sestra su zajedno proveli razdoblje između 1996. i 2000. godine u jednoj privatnoj školi u Bernu, glavnom gradu Švajcarske, gde je, po nekim navodima, sestra imala bolje ocene od brata. Tokom boravka u Švajcarskoj bili su suočeni sa bekstvom njihove tetke i njene porodice u SAD, kao i s rakom dojke od kojeg je obolela njihova majka. Nakon povratka i završetka školovanja Kim Jo-džong je radila kao lična sekretarica za njihovog oca Kima Džong-ila.

Tadašnjeg vođu je, sudeći po pisanju lista Džon ang Ilbo, toliko impresionirala svojim političkim talentom da joj je navodno rekao da bi ona, da je muško, postala njegova naslednica. Nakon očeve smrti krajem 2011. godine ona je, kako se tvrdi, takođe kao lična sekretarica pomogla svom bratu da učvrsti moć. Zvanično, njena karijera je počela u odeljenju Radničke partije za propagandu i agitaciju, koje se brine o javnoj prezentaciji Kima Džong-una i njegove politike. Već 2015. godine ona je preuzela rukovođenje tim sektorom.

Jorge Silva/Pool Photo via AP, File
 

Princeza s otrovnim jezikom

Čini se da je i mladi lider uveren u sposobnosti svoje sestre. Kao njegova zamenica Kim Jo-džong je otputovala i na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2018. u Pjongčangu kao i na sahranu supruge bivšeg južnokorejskog predsednika Kima Dae-džunga.

U dva susreta s predsednikom SAD Donaldom Trampom ona je učestvovala kao članica severnokorejske delegacije. Južnokorejski mediji su je zbog toga prozvali "vesnicom mira".

Međutim, odnosi dve Koreje su ubrzo brzo zahladneli nakon propasti samita u Hanoju. U junu 2020. Severna Koreja je digla u vazduh Kancelariju za vezu na granici sa Južnom Korejom, zbog toga što Južna Koreja nije podržala ukidanje sankcija UN protiv Severne Koreje. Pjongjang je kasnije prekinuo telefonske linije zbog propagandnih balona koje su južnokorejski aktivisti "slali" u smeru severa.

Imidž Kim Jo-džong se vremenom transformisao od "ikone korejsko-korejskih veza" do "princeze s otrovnim jezikom", kako piše Japanac Jodži Gomi, dobar poznavalac prilika u Severnoj Koreji. Kimova sestra je Seulu zapretila zbog balona i vojnim merama. Američku vladu Džoa Bajdena je upozorila da budu oprezni "ako Vašington i ubuduće želi mirno da spava".

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Nedavno je oštro kritikovala južnokorejskog predsednika Muna Džae-ina zato što je severnokorejsku raketnu probu nazvao provokacijom. " Ako Mun nastavi u tom tonu da kleveće Severnu Koreju, onda će doći do "totalne blokade" korejsko-korejskih odnosa", rekla je ona.

Međutim, pre nedelju dana ona je promenila ton. Severna Koreja će učestvovati na novom unutarkorejskom susretu na vrhu, ponovno će otvoriti Kancelariju za vezu na granici i, pod uslovom da Južna Koreja odustane od svoje "neprijateljske politike", zvanično proglasiti kraj Korejskog rata, saopštila je ona. Pre toga je pozdravila predlog predsednika Muna, koji je pred Generalnom skupštinom UN najavio takvu deklaraciju, i nazvala ju je "zanimljivom i dobrom idejom".

Ti novi tonovi su jasan signal da Kimov režim želi da poboljša odnose sa Južnom Korejom, i to još dok je Mun na predsedničkom položaju. Vremena nema puno. Munov mandat završava u maju 2022. godine, a nakon njega u Plavu kuću, sedište predsednika Južne Koreje u Seulu, mogao bi da se useli predstavnik konzervativne opcije, koja tradicionalno nije sklona Severnoj Koreji.

AP Photo/Lee Jin-man, File
 

Čini se da se nazire podela posla između brata i sestre tokom idućih meseci. Vođa Kim Džon-un bi, pomoću novih testova naoružanja i oštrije retorike, trebalo da vrši pritisak na SAD kako bi Vašington pristao na ustupke po pitanju sankcija. Istovremeno, Kim Jo-džong bi u svojoj novoj interpretaciji uloge "vesnice mira" trebalo da pokuša da ispregovara novi susret na vrhu između Muna i svog brata.

Za susret s Kimom Južna Koreja bi trebal ad se "revanšira" ublažavanjem državnih sankcija. Ako to Kimovoj sestri pođe za rukom, to bi značilo da je majstorski položila prvi veliki ispit na političkoj sceni.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti