Privremeno blokirana zabrana abortusa u Teksasu: Na snazi dok traje parnica

07.10.2021

06:40

0

Autor: A. S.

Ovo je prvi pravni neuspeh za Teksas od primene zakona, a očekuje se da će se državni zvaničnici žaliti na presudu sudije

Privremeno blokirana zabrana abortusa u Teksasu: Na snazi dok traje parnica
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američki savezni sud privremeno je blokirao gotovo potpunu zabranu abortusa u Teksasu, na osnovu tužbe koju je podnela administracija predsednika Džozefa Bajdena, a nakon što je američki Vrhovni sud dopustio da zakon stupi na snagu.


Presuda okružnog sudije Roberta Pitmana u Ostinu sprečava saveznu državu Teksas da sprovodi zakon koji su predložili i usvojili republikanski poslanici u Teksasu, sve dok traje parnica kojom administracija Bajdena osporava njegovu zakonitost, prenosi BBC.

Zakon zabranjuje ženama da abortiraju nakon šest nedelja trudnoće, a ceo slučaj je deo velike pravne bitke oko pristupa abortusu u SAD, za koji brojne savezne države sprovode ograničenja.

Ovo je prvi pravni neuspeh za Teksas od primene zakona, a očekuje se da će se državni zvaničnici žaliti na presudu sudije Pitmana.

Američki Vrhovni sud je u septembru većinom glasova odbio da blokira zabranu pobačaja nakon šeste nedelje trudnoće u Teksasu, a Bajdenova administracija preduzela je druge pravne mere, pa je Ministarstvo pravde tužilo saveznu državu Teksas u nastojanju da blokira sprovođenje zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj u toj državi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike