Posle 50 godina otkriveno ko je zloglasni serijski ubica Zodijak (FOTO/VIDEO)

06.10.2021

17:36

1

Ubio je najmanje 5 ljudi, ali se hvalio da stoji iza 37 ubistava.

Posle 50 godina otkriveno ko je zloglasni serijski ubica Zodijak (FOTO/VIDEO)
zodijak ubica - Copyright Profimedia

Serijski ubica, prozvan "Zodijak", konačno je identifikovan posle 50 godina, tvrdi grupa detektiva i novinara.

Kako kažu, Geri Frensis Post je terorisao građane San Franciska šezdesetih godina prošlog veka, međutim, umro je 2018. godine.

Ubio je najmanje 5 ljudi, ali se hvalio da stoji iza 37 ubistava.

 

 

Tim istražitelja, sastavljen od oko 40 detektiva i reportera, tvrdi da je Post imao ožiljke na čelu koji se poklapaju sa crtežima Zodijaka.

Džen Bakholc, nekadašnji vojni kontraobaveštajni agent, koja se bavi "hladnim" slučajevima rekla je Foks njuzu da su tragovi koji su vodili do Posta pronađeni u zapisima serijskog ubice.

Uklonili su slova iz Postovog imena i tako se otkrila određena poruka.

- Trebalo je da znate Gerijevo puno ime da bi se anagrami dešifrovali. Mislim da nije postojao nijedan drugi način na koji bi se to moglo otkriti - poručila je.

Kako se veruje, Post je bio odgovoran i za ubistvo Čeri Džo Bejts 31. oktobra 1966. u kalifornijskom Riversajdu, što je stotinama kilometara dalje od lokacije gde se dogodilo prvo Zodijakovo ubistvo, dve godine ranije.

Tinejdžerka (18) je pronađena mrtva u uliici kampusa koledža Riversajd Siti.

Naredne godine, vlasti su dobile rukom pisano pismo koje je istražitelje navelo da veruju da je zločin mogao biti povezan sa Zodijakom. Godine 2016, policija je primila anonimno pismo od nekoga ko je priznao da je prethodno pismo napisao u šali. Kasnije je utvrđeno da pošiljalac nije umešan u ubistvo Ćeri Džo i da Zodijak nikada nije bio povezan sa tim ubistvom.

Ipak, pomenuti tim smatra da je Bejtsova bila Zodijakova šesta žrtva.

To poslednje otkriće dogodilo se nekoliko meseci nakon što je Francuz Fajčal Ziraui tvrdio da je dešifrovao zloglasne Zodijakove poruke i to za svega 14 dana, iako se stručnjaci muče da ih odgonetnu više od 50 godina.

Sa svojom avanturom je započeo kada je u francuskom magazinu pročitao članak kako niko nije uspeo da odgonetne šifre serijskog ubice.

 

 

Koristio je nekoliko "ključeva" za dešifrovanje koji su postali dostupni prošlog decembra, kao i brojne taktike za dešifrovanje, uključujući i program za koji kaže da ga je sam razvio.

Ipak, kada je svoja saznanja podelio na internetu, mnogi su ga ismejali govoreći da uopšte ne mogu u to da poveruju.

Navodno je uspeo da otkrije koordinate škole u kojoj je ubica postavio bombu, ali i njegovo ime. Došao je do slova "KAYR" zbog čega je mislio da je Zodijak izvesni Lorens Kej, koji se jedno vreme sumnjičio za zločine, ali nikada ništa nije dokazano.

Ipak, misterija se nastavila.

Zodijak se povezuje sa 5 ubistava koja su se dogodila 1968. i 1969. godine u oblasti San Franciska. Za razliku od mnogih drugih serijskih ubica, Zodijak je voleo da začikava policiju sa složenim šifrovanim pismima koje je slao policajcima i novinarskim redakcijama.

Ubistva su tokom decenija bila predmet mnogih knjiga, filmova i dokumentaraca.

Istražitelji su godinama istraživali podatke i tako su naišli na nove forenzičke dokaze i fotografije u mračnoj komori Gerija Posta. Na jednoj od fotografija videlo se da je Post imao ožiljke, baš kao što je ubica predstavljan na policijskim crtežima.

Postoji nekoliko stvari koje povezuju Bejtsovu i Posta. Post je bio veteran vazduhoplovnih snaga kada je išao na lekarske preglede, zbog jednog oružanog incidenta, u bolnici koja se nalazi 15 minuta dalje od mesta zločina. Na tom mestu je pronađen sat za koji se veruje da je pripadao ubici.

 

 

Na satu je bila mrlja od farbe, a Post je radio kao moler više od 40 godina. Takođe, detektivi su našli otisak đona vojne čizme, koji se poklapao sa otiscima obuće na drugim mestima zločina povezanih sa Zodijakom.

Prvo ubistvo koje je zvanično povezano sa Zodijakom se dogodilo u decembru 1968. kada su muškarac i žena upucani u automobilu u Benisiji, u Kaliforniji. Još jedan par je upucan 4. jula naredne godine, a muškarac je preživeo.

Kasnije te godine, par je izboden u blizini jezera, a muškarac je, takođe, preživeo, uprkos ozbiljnim povredama.

Te 1969. godine ubijen je i taksista u San Francisku.

Jedna žena koja je živela pored Posta i njegove supruge je kazala da veruje da je on Zodijak nakon što je videla prikupljene dokaze. Kako je rekla, par ju je čuvao 70-ih i 80-ih, kad je bila dete, a Post ju je učio kako da rukuje vatrenim oružjem nekoliko puta nedeljno. Bio je veoma agresivan prema svojoj ženi, rekla je.

- Živeo je dvostrukim životom. Sada kada sam starija, neke stvari su mi jasnije - navela je.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike