Procurio poverljiv dokument iz CIA: Poruka svim štabovima, "zarđali" sistem ugrozio desetine ljudi

06.10.2021

06:43

0

Dokument je distribuiran do svih CIA stanica i objekata širom sveta

Procurio poverljiv dokument iz CIA: Poruka svim štabovima, "zarđali" sistem ugrozio desetine ljudi
CIA agenti - Copyright 24sedam/Ilustracija

CIA je izgubila desetine doušnika u stranim zemljama, prema izveštaju objavljenom u utorak.

Otkriće da je veliki broj pojedinaca regrutovanih za špijuniranje za SAD ubijen, zarobljen ili kompromitovan poslednjih godina objavljeno je u strogo poverljivom telegramu.

Obaveštajne agencije u Rusiji, Kini, Iranu i Pakistanu lovile su američke obaveštajce i u nekim slučajevima ih pretvarale u dvostruke agente.

U dopisu se navodi da je uspeh drugih obaveštajnih agencija delom posledica njihove sve sofisticiranije tehnologije, uključujući biometrijsko skeniranje i alate za prepoznavanje lica koji su im omogućili da prate službenike CIA i u nekim slučajevima otkrivaju identitet doušnika.

U memorandumu se pozivaju ne samo da vode računa i da izbegavaju te tehnologije, već i da provere svoje regrute, a poseban naglasak stavljen je na podsećanje službenika da potcenjuju svoje protivnike.

Bivši zvaničnici koji su razgovarali sa "Tajmsom" rekli su da je CIA "zarđala" u regrutovanju doušnika u stranim vladama nakon što je decenije provela fokusirana na borbu protiv terorizma nakon 11. septembra.

Umesto da ubiju ili uhvate američke doušnike, neke strane vlade su ih pretvorile u dvostruke agente i koristile ih da CIA dostave dezinformacije, a bivši zvaničnici rekli su da je Pakistan pokazao izražene sposobnosti za to.

Razvijanje mreža u Pakistanu postalo je krucijalno nakon raspada vlade koju su u Avganistanu podržavale SAD.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike