Vlada SAD na respiratoru: Predstavnički dom ukinuo limit, na potezu Senat

30.09.2021

07:29

0

Predstavnički dom Kongresa SAD-a usvojio je sinoć zakon o suspenziji gornje granice za američki dug, pošto zemlji bankrot, ali to nije rešenje koje će se održati

Vlada SAD na respiratoru: Predstavnički dom ukinuo limit, na potezu Senat
Copyright Tanjug/Senate Television via AP

Rešenje problema zaduživanja administracije koja je pred prvim bankrotom u istoriji, još nije na vidiku jer će republikanci u Senatu, kako izveštava CNBC, "minirati" usvajanje zakona koji je prošao u donjem domu.

Oni su protiv povećanja limita za zaduživanje zemlje i čini se da nameravaju da nateraju demokrate da sami reše pitanje velikih ulaganja u socijalne programe i klimatsku politiku.

Ministarka finansija Dženet Jelen je rekla poslanicima da će SAD oko 18. oktobra ostati bez sredstava za izmirenje svojih finansijskih obaveza.

Ako Kongres ne suspenduje ili ne podigne gornju granicu duga pre isteka tog roka, poslanici će dovesti zemlju u rizik da ne može da ispunjava obaveze, što bi moglo da košta milione radnih mesta, da ugrozi državne benefite i izazove krah na finansijskim tržištima.

Predstavnički dom je usvojio suspenziju limita na dug sa 219 glasova "za" i 212 "protiv".
Budući da je izvesno da ovaj zakon neće proći u Senatu, nije jasno šta će demokrate učiniti kako bi se izbeglo neizvršavanje finansijskih obaveza države, navodi američka TV stanica.

Čas otkucava u ponoć

Ako se u američkom Kongresu u poslednji čas ne postigne dogovor o novom budžetu, federalna vlada SAD bi mogla ponovo da bude zatvorena, jer aktuelni zakon o njenom finansiranju ističe danas u ponoć.  

To bi značilo da oko milion stalno zaposlenih i honoraraca koji rade za federalnu vladu prestaju da obavljaju posao, jer se ne zna odakle će biti plaćeni, navodi „Glas Amerike“.

Od 1980. godine, američka federalna vlada "zatvorena" je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu, a ovo je potencijalno prvo zatvaranje vlade u mandatu Džozefa Bajdena.

Poslednji put je bila zatvorena 2018. jer Kongres nije mogao da usvoji budžet zbog spora sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom o finansiranju zida na granici sa Meksikom  radi sprečavanja ilegalne imigracije.

Kada se federalna vlada zatvori zaposleni koji nisu neophodni za rad agencija odlaze na prinudni odmor. Doktori, medicinske sestre, vojnici, policajci ostaju da rade, kao i pripadnici Agencije za bezbednost saobraćaja. Ali se ne zna kada će biti plaćeni ako se budžet ne usvoji.

Zbog toga što su zatvaranja vlade postala maltene rutinski deo posla, Tramp je 2019. potpisao Akt o fer tretmanu zaposlenih u vladi, koji federalnim radnicima garantuje da će dobiti zaostale plate u slučaju zatvaranja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike