Na stolu drži sliku Tita i Jovanke: Nova gradonačelnica Graca sve iznenadila, a Jugoslavija joj je poseban ideal

03.10.2021

09:15

0

Na stolu drži sliku Broza i Jovanke i ozbiljno veruje u Marksove ideale

Na stolu drži sliku Tita i Jovanke: Nova gradonačelnica Graca sve iznenadila, a Jugoslavija joj je poseban ideal
Copyright Youtube/checkit, die steirische Jugendkarte

Komunistkinja Elke Kar je pred kraj svoje političke karijere pomela konkurenciju na lokalnim izborima i postala nova gradonačelnica austrijskog Graca. 

Poput komunista iz starih filmova, u kabinetu puši, na stolu drži sliku Tita i Jovanke i ozbiljno veruje u Marksove ideale. Čak dve trećine svoje plate daje siromašnima, a dosad je pomogla 80.000 ljudi, prenose mediji.

 

 

Na plakatima je objavljen njen broj mobilnog telefona kako bi građani mogi da je pozovu. Plakata nema puno po gradu, nalaze se samo ispred njihove centrale, u kojoj se nalazi i kulturni centar, nekoliko komunističkih udruženja, ali i dečji vrtić. Centrala je otvorena za sve, kao i gradska većnica u kojoj ima kabinet. Samo zakažete sastanak i uđete u kancelariju u kojoj sekretarica, ne prestaje da dogovara termine za sastanke s Elke Kar - lično.

- Ja sam uvek tako radila, moj je broj od 2005. isti, imam staru "nokiju" s tastaturom, ne smartfon, ali već 16 godina to radim, na svaki poziv odgovaram, ako ne mogu sada, onda ih nazovem, odgovaram na svaki SMS. Naravno ne mogu svakome pomoći, ali barem ih poslušam, možda im malo podignem moral, da znaju da je nekome stalo. Mislim da je to jako važno - rekla je Elke u razgovoru za RTL Direkt.

Kaže da nema ništa zajedničko sa Staljinom, ali bliske su joj Marksove ideje.

Youtube/KPÖ Steiermark
 

- Postoji jedna pesma od Džona Lenona – 'Working class hero', to je meni bila glavna motivacija, da ljudi, nezavisno odakle su i kog su pola imaju jednake mogućnosti, treba da izbegavamo nepravdu, jer postoje ljudi koji već od rođenja imaju ograničene šanse u životu, njihove šanse nisu jednake - pojasnila je svoje stavove.

Ona smatra da je Jugoslavija bila najbliže njenom idealu.

Youtube/KPÖ Steiermark
Građani je mogu bilo kada pozvati telefonom

- Ja ću ovih dana napuniti 60 godina i za Tita znam još od detinjstva, nekoliko sam puta još kao dete bila u Jugoslaviji. Za mene se ta država raspala na najtužniji mogući način. Jasno da nije bilo sve savršeno, ali Tito je bio okvir koji je sve to povezao, meni se čini da za vreme Jugoslavije nije bilo toliko bitno jesi Bosanac, Crnogorac, Hrvat, Slovenac, Srbin, postojao je okvir koji je povezao različite kulture, različite religije i to je napravio upravo Tito. Za mene je od svih bivših socijalističkih država u ovom delu Evrope, za mene je Jugoslavija bila najbliže tom mom idealu - rekla je buduća gradonačelnica Graca.

Inače, Kar je u politiku ušla sa 17 godina. Komunistička partija Austrije tada je imala 1,6 odsto podrške, danas Elke Kar ima 59, a njena stranka je s gotovo 30 odsto glasova pobedila konkurenciju. Na sledećim se izborima, kaže, neće kandidovati, jer smatra da je to mesto za nekog mlađeg.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: N.P.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike