Bizaran politički zemljotres: Na lokalnim izborima u Gracu pobedili Komunisti!

26.09.2021

17:33

0

Na drugom mestu je Narodna partija Austrije (OVP) sa 26 odsto glasova, što je za 12 odsto manje nego na izborima 2017.godine

Bizaran politički zemljotres: Na lokalnim izborima u Gracu pobedili Komunisti!
Copyright Ilustracija/Foto: ATA images

Na današnjim lokalnim izborima u Gracu, glavnom gradu austrijske pokrajine Štajerske, dogodio se politički zemljotres, pošto je Komunistička partija Austrije (KPO) izborila jasnu pobedu.

Prema prvim rezultatima na osnovu dela prebrojanih glasova KPO je osvojila 29 odsto glasova, i time preuzela prvo mesto u ovom gradu.

Inače KPO je samo u Gracu imala svoje odbornike, a na nivou Austrije ta stranka poslednjih decenija nije bila u stanju ni približno da dostigne cenzus.

Na drugom mestu je Narodna partija Austrije (OVP) sa 26 odsto glasova, što je za 12 odsto manje nego na izborima 2017.godine.

Na trećem mestu su Zeleni sa 17 odsto glasova, a na četvrtoj poziciji je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 9,8 odsto glasova.

U gradsku skupštinu ući će još i stranka Neos.

Na osnovu ovih rezultata Elke Kar bi mogla postati prva komunistička gradonačelnica u Austriji.

- Biti gradonačelnik nije bilo u mojim životnim planovima - rekla je ona u prvoj reakciji i istakla da može zamisliti koaliciju sa Zelenima i SPO.

Dosadašnji gradonačelnik Graca Zigfrid Nagl, koji je upravljao gradom 18 godina, rekao je da ga boli najgori rezultat koji je njegova stranka ostvarila ikada u tom gradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike