Američki vojnici su "potrošna roba": Kako izgleda život veterana kada im "istekne rok trajanja"

07.01.2021

19:30 >> 21:43

0

Autor: M. I.

Samo prošle godine, nekoliko veterana je ubijeno od strane policije

Američki vojnici su "potrošna roba": Kako izgleda život veterana kada im "istekne rok trajanja"
Copyright Ilustracija/Pixabay

Prekoračenje ovlašćenja i prekomerna upotreba sile od strane policije česta je tema u Sjedinjenim Američkim Državama. Protesti koji su obeležili prošlu godinu pokrenuti su upravo zbog ubistva Džordža Flojda koji je nastradao tokom privođenja.

Medijsku pažnju pogotovo izazivaju slučajevi kada je žrtva afroameričkog porekla. Pa ipak, istraživanja pokazuju da su žrtve policijskog nasilja uglavnom belci (52 odsto), dok crnci predstavljaju 32 odsto onih koji su pretrpeli neki oblik nasilja od strane organa reda. Treba istaći i da su žrtve prekomerne upotrebe sile uglavnom bile naoružane – čak 83 odsto onih koji su osetili prekoračenje ovlašćenja “na svojoj koži” je imalo oružje kod sebe u tom trenutku.

Ono o čemu se malo govori jeste broj vojnih veterana koji su pretrpeli nasilje, ili čak ubijeni, od strane policije. To pitanje je ponovo pokrenuto posle ubistva Ešli Bebit, veteranke američkog ratnog vazduhoplovstva iz San Dijega.

Pročitajte još:

Ona je u toku protesta Trampovih pristalica upucana u vrat od strane za sada još nepoznatog muškarca, koji je najverovatnije zaposlen u obezbeđenju Kapitola. Na video snimku koji kruži internetom jasno se vidi da ubica u trenutku pucnjave nije bio životno ugrožen, te da je, kako to Amerikanci kažu – “pucao da ubije”.

Ešli je već postala neka vrsta mučenice među Trampovim pristalicama, dok se na društvenim mrežama mogu videti i brojni primeri da suprotna strana “proslavlja” njenu smrt nazivajući je čak i teroristom.

Pitanje koje se postavlja posle njene smrti je tretman vojnih veterana u SAD. Istraživanja na tu temu su malobrojna, ali prema zvaničnim podacima veterani imaju 1,4 puta veću šansu da budu ubijeni od strane policije od građana koji nikada nisu bili deo američke vojske.

 

Samo prošle godine, nekoliko veterana je ubijeno od strane policije. Najpoznatiji su primeri pilot Dresdžon Rid (21) koji je tek završio sa vojnom službom – ubijen je početkom maja 2020. godine u Indijanapolisu i Demijan Lamar Denijels (31) – poginuo je u San Antoniju u avgustu prošle godine.

Pročitajte još:

Još veći problem kod veteranske populacije je posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i suicid. Prema zvaničnim brojkama, stopa samoubistava među veteranima je tri puta veća od nacionalnog proseka.

Ako se uzme u obzir broj vojnih intervencija u kojima SAD učestvuju ove brojke mogu da začude. Međutim, nebriga o penzionisanim vojnicima prositiče iz ekonomske računice. Mnogo je lakše regrutovati vojnika i iskoristiti njegove usluge nego se do kraja njegovog života baviti problemima sa kojima se susreće. Prava veterana nema ko da brani osim njihovih udruženja koja ne raspolažu značajnijim finansijskim sredstvima, dok vojna industrija predstavlja jednu od najmoćnijih sila u SAD.

Proizvođačima oružja su potrebni ratovi kako bi prodavali svoje proizvode i oni u tom “biznisu” ne haju mnogo za živote vojnika. Na to je tokom kampanje ukazivao i predsednik SAD Donald Tramp govoreći kako ga američki vojnici vole “jer ih ne šalje u sukobe širom sveta da poginu” ističući da ga baš zbog toga mrzi “vrh vojske koji je povezan sa vojnom industrijom koja želi da prodaje oružje”.

Iako zvanični Vašington ulaže mnogo kako bi predstavio da se država brine o veteranima, istina je da su vojnici u Americi “potrošna roba” za koju se ne haje mnogo kada joj “istekne rok trajanja”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike