Šokantni prizori iz Pariza, gori zgrada Centralne banke: Policija baca suzavac i šok granate tokom protesta (VIDEO+FOTO)

28.11.2020

19:51 >> 20:26

0

Francuski policajci ispalili su u subotu u Parizu suzavac i šok granate za vreme protesta protiv policijskog nasilja nakon što su ih maskirani demonstranti na

Šokantni prizori iz Pariza, gori zgrada Centralne banke: Policija baca suzavac i šok granate tokom protesta (VIDEO+FOTO)
Copyright Profimedia

Francuski policajci ispalili su u subotu u Parizu suzavac i šok granate za vreme protesta protiv policijskog nasilja nakon što su ih maskirani demonstranti napali pirotehnikom, kamenjem i podigli barikade. Zapaljena je i fasada Centralne banke.

Većina od na hiljade demonstranata protestvovala je mirno, ali nekoliko manjihgrupa sukobilo se s policijom.

U protestima u Parizu koji su počeli mirno ali se potom pretvorili u tročasovne nerede privedeno je 47 ljudi, dok je 23 policajaca povređeno, saopštila je policija.

Zapaljena su dva automobila, motocikl i građevinski materijal.

Na hiljade ljudi je lprotestovalo su i u Lilu, Renesu, Strasbourgu i drugim gradovima.

“Policija svuda, pravde nigde”, “Policijska država” i “Nasmej se dok te tuku” bili su među sloganima koje su demonstranti nosili na prepunom trgu.

Demonstracije su usledili nakon što su ove nedelje objavljeni snimci sigurnosnih kamera na kojima se vidi kako su trojica policajaca u Parizu 21. novembra pretukla crnog muzičkog producenta Mišela Zeklera.

Incident je raspirio nezadovoljstvo i zbog predloga zakona koji bi mogao ograničiti prava novinara da izveštavaju o policijskoj brutalnosti.

Tim bi se zakonom ograničila mogućnost snimanja policajaca dok obavljaju svoje dužnosti.

Organizacijama novinara i skupovima za građanske slobode koji su organizirali proteste pridružili su se krajnje levi militanti, ekološki aktivisti i demonstranti pokreta „žutih prsluka”, koji pprotestuju protiv vlade već dve godine.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike