Pokret Black lives matter nominovan za Nobelovu nagradu

29.01.2021

20:31 >> 20:16

0

Autor: M. I.

Eide je odbacio je kritike koje tvrde da je pokret Black Lives Matter stajala iza nasilja u američkim gradovima

Pokret Black lives matter nominovan za Nobelovu nagradu
Copyright Viral Press / Profimedia

Pokret Black Lives Matter (Crni životi imaju vrednost) nominovan je za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine zbog “načina na koji se njegov poziv na sistemske promene proširio širom sveta”. U nominaciji, norveški poslanik Peter Eide rekao je da je pokret “primorao zemlje van SAD da se u svojim društvima uhvate u koštac sa rasizmom”.

– Mislim da je jedan od ključnih izazova koje smo videli u Americi, ali i u Evropi i Aziji, neka vrsta porasta broja sukoba na osnovu nejednakosti. Black Lives Matter postao je veoma važan svetski pokret za borbu protiv rasne nepravde – rekao je Eide.

pročitajte još:

Eide, koji je ranije nominovao aktiviste za ljudska prava iz Rusije i Kine za Nobelovu nagradu, rekao je da je još jedna stvar koja ga je impresionirala u pokretu Black Lives Matter bila način na koji su „mogli da mobilišu ljude iz svih društvenih grupa, a ne samo Afro-amerikance.

– To je bio širok pokret, po čemu se razlikovao od njihovih prethodnika – rekao je on.

Eide je odbacio je kritike koje tvrde da je pokret Black Lives Matter stajala iza nasilja u američkim gradovima.

– Studije su pokazale da je većina demonstracija koje je organizovao Black Lives Matter bila mirna. Naravno da je bilo incidenata, ali većina njih je bila uzrokovana aktivnostima policije ili kontraprotestnika – tvrdi on.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike