"Slučaj veka": Pariski sud osudio Francusku!

04.02.2021

15:32 >> 16:04

0

Autor: A. B.

Sud je državu proglasio krivom za nepoštovanje preuzetih obaveza u borbi protiv globalnog zagrevanja

"Slučaj veka": Pariski sud osudio Francusku!
Copyright Pixabay

Pariski sud osudio je Francusku zbog neuspeha u rešavanju klimatske krize i neispunjavanja obećanja da će se boriti protiv emisija štetnih gasova, piše “Gardijan”.

U takozvanom slučaju veka, sud je državu proglasio krivom za nepoštovanje preuzetih obaveza u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Tužbu su pokrenule četiri francuske ekološke grupe nakon peticije koju je potpisalo 2,3 miliona ljudi.

– Ovo je istorijska pobeda za klimatsku pravdu. Odluka ne uzima u obzir samo ono što naučnici kažu i ono što ljudi žele od francuskih javnih politika, već bi trebalo da nadahne ljude širom sveta da na svojim sudovima drže odgovornim vlade za klimatske promene – rekao je Žan-Fransoa Žulijard, direktor francuskog Greenpeace-a i jedan od podnosilaca tužbe.

Dodao je da će presuda biti upotrebljena da podstakne francusku državu da deluje protiv klimatskih promena.

Sud je presudio da je naknada za “ekološku štetu” prihvatljiva i rekao da država treba da odgovara za deo ove štete ako nije ispunila svoje obaveze da smanji emisiju štetnih gasova, međutim, sud nije usvojio zahtev za kompenzaciju, rekavši da bi naknadu trebalo izvršiti “u naturi”, a naknadu štete dodeliti “samo ako su mere reparacije bile nemoguće ili nedovoljne”.

Sudije su sada dale sebi dva meseca da odluče da li će narediti francuskoj vladi da preduzme mere za zaštitu klime.

COP26

Pored toga, sud je takođe naložio državi da isplati simboličnih jedan evro svakom od četiri udruženja “kao naknadu za njihovu nematerijalnu štetu”.

Nevladine organizacije koje su pokrenule tužbu, među kojima su Greenpeace i Oxfam France, smatraju da je ova presuda “revolucionarna”. Ove organizacije su uložile formalnu žalbu u kabinetu francuskog premijera u decembru 2018. Kada su dobile ono što su smatrale neadekvatnim odgovorom, pokrenule su pravni slučaj u martu 2019. godine.

Pariski sporazum potpisan pre pet godina imao je cilj da ograniči globalno zagrevanje, a stručnjaci za zaštitu životne sredine kažu da vlade, uključujući francusku administraciju, nisu ispunile svoje obaveze.

Pročitajte još:

Francuska vlada se obavezala da će smanjiti emisiju gasova staklene bašte za 40 odsto do 2030. godine i postići nultu emisiju ugljenika do 2050. godine.

Međutim, prema mišljenju nevladinih organizacija, a sada i pariskog suda, država nije preduzimala korake za to dovoljno brzo i u dovoljnoj meri.

U pisanoj odbrani, francuska vlada odbacila je optužbe i zatražila od suda da odbaci bilo kakav zahtev za odštetu. Tvrdila je da država ne može biti jedinstveno odgovorna za klimatske promene kada nije odgovorna za sve globalne emisije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike