Žena koja je volela najomraženijeg čoveka na svetu: Eva Braun je dva puta pokušala da se ubije zbog Hiltera, a treći put joj je uspelo

06.02.2021

16:00 >> 16:17

0

Firer je bio njena jedina ljubav bez obzira na sve zločine koje je počinio

Žena koja je volela najomraženijeg čoveka na svetu: Eva Braun je dva puta pokušala da se ubije zbog Hiltera, a treći put joj je uspelo
Copyright Wikimedia/Bundesarchiv, B 145 Bild-F051673-0059 / CC-BY-SA

Eva Ana Paula Braun bila je supruga Adolfa Hitlera, nemačkog diktatora i vođe Nacističke partije koji je počinio nezamisliva zlodela u nameri da očuva “superiornu rasu” i svet oslobodi “nečistih”. U firera se zaljubila na prvi pogled i ostala je sa njim do kraja života, a kada su umrli istog datuma bili su venčani samo jedan dan. Hitler joj nije često dozvoljavao da bude viđena u javnosti sa njim, a ona zvanično nije imala nikakvog uticaja na politički život, iako mnogi istoričari tvrde da ga je upravo Eva inspirisala na neka od zverstava koje svet neće zaboraviti.

Upoznavanje i početak veze

Eva Braun rođena je 6. februara 1912. godine u Minhenu kao ćerka školskog učitelja. Obrazovala se u poslovnoj školi i bavila se sportom, pa je nekoliko meseci radila na recepciji u bolnici, da bi na kraju prihvatila posao ličnog asistenta nacističkog fotografa Hajnriha Hofmana.

Preko njega je upoznala Hitlera 1929. godine i zaljubila se u njega. On joj se tada predstavio kao “Gospodin Vuk”, što je ime koje je u početku koristio iz bezbednosnih razloga.

Eva od prvog susreta sa Hitlerom nije želela drugog muškarca, a priliku da ga bolje upozna dobila je tek posle samoubistva njegove rođake. Kada su se upoznali ona je imala 17 godina, a Adolf 40. Tada je Hitler tek bio u usponu, a ona nije ni slutila koliko važna figura će postati za samo četiri godine.

Profimedia

Izvodio ju je u bioskope, na ručkove i večere, a viđani su zajedno i u pozorištu. U to vreme Hitler je živeo sa rođakom Geli Raubal, ćerkom svoje polusestre, u koju je bio zaljubljen i koja je 1931. izvršila samoubistvo posle žestoke svađe sa njim. Nagađalo se i da ju je on ubio, kao i da je naručio njeno ubistvo, ali ovi navodi do danas nisu dokazani.

Eva je tada bila uz njega kao rame za plakanje i tako je njihova veza zvanično počela. Bila je slepo zaljubljena i nije se obazirala na činjenicu da je Adolf bio u vezama sa osam različitih žena i da je svaka od njih bar jednom pokušala da se ubije. Pričalo se da je firer posesivan i da žene maltretira i fizički i psihički, kao i da se ni sa jednom ne zadržava dugo.

Pokušaji samoubistva i jedan dan braka

Evina i Adolfova veza dugo je bila skrivana jer su joj se i njeni i njegovi roditelji protivili. Hitler je svoju ljubavnicu držao u tajnoj sobi koja je bila pored njegove, a jedno vreme ona se pretvarala i da je njegov lični sekretar.

Ipak, koliko god da mu je bila verna, njega nije mogla da obuzda, pa je on često menjao žene. Nije poznato sa koliko njih je bio, ali se zna da je Eva bila upućena u njegove prevare. To joj je teško padalo, pa je zbog toga dva puta pokušala da se ubije.

Profimedia

Prvi put je očev pištolj uperila u srce i ispalila metak koji je promašio metu. Hitler je tada došao u bolnicu sa cvećem i obećao joj da će se brinuti o njoj. Obećanje, kao što je i očekivala, nije ispunio.

Kako Eva 1935. nije čula ni reč od Hitlera puna tri meseca, a načula je da je opet vara, napisala je oproštajnu poruku u svom dnevniku i popila 35 pilula u nameri da se ponovo ubije. Ni ovog puta to joj nije pošlo za rukom, a firer se ponovo pojavio sa cvećem i izvinjenjem.

Pročitajte još

Kada je Crvena armija okupirala Berlin, skrivala se sa njim u bunkeru, gde su se i venčali 29. aprila 1945. godine, dan pre nego što će oboje izvršiti samoubistvo.

Dva dana pred osvajanje Berlina, 30. aprila, Eva je popila cijanid i umrla u bunkeru, a nekoliko trenutaka kasnije ubio se i sam Adolf Hitler. Njihova tela su spaljena.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike