Izveštaj SZO menja tok priče o koronavirusu - od samog starta

09.02.2021

12:20 >> 13:58

0

Autor: A. B.

Istraga će u daljem toku biti usmerena na pijacu u Vuhanu

Izveštaj SZO menja tok priče o koronavirusu - od samog starta
Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

Mešoviti tim istražitelja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i kineskih eksperata smatra da je “malo verovatno” da je koronavirus počeo da se širi iz laboratorije u Vuhanu, ali i da je najverovatnije prvi talas pandemije počeo prelaskom virusa sa životinjske vrste na ljude.

Ova ocena praktično znači da se istraga u daljem toku neće fokusirati na propuste koji su mogli da dovedu do širenja virusa iz laboratorije, navodi se u izveštaju Skajnjuza.

Na osnovu do sada prikupljenih dokaza, nameće se zaključak da je virus prvi put prešao na ljude sa nepoznate životinjske vrste, ali se ne odbacuje ni mogućnost da je virus dospeo u ljudsku populaciju preko smrznute hrane, ukazao je dr Piter Ben Embarek iz istražnog tima SZO.

Istraga će u daljem toku biti usmerena na pijacu u Vuhanu, na kojoj se prodaju smznuti proizvodi životinjskog porekla, ali i proizvodi od uzgajanih divljih životinjskih vrsta.

Pročitajte još:

Naučnici su ukazali i na mogućnost da je virus već bio u cirkulaciji izvan Vuhana pre prvog, zvanično potvrđenog slučaja, jer nepotvrđeni podaci sugerišu na to da su slučajevi obolelih od kovida 19 prijavljeni i nekoliko nedelja pre prvog potvrđenog slučaja u Vuhanu u decembru 2019. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike