Otkrivena nova varijanta koronavirusa! Razlikuje se od prethodnih, a neki PCR testovi je ne mogu prepoznati

18.02.2021

09:29 >> 09:30

0

Mutacije u ovoj varijanti čine je teškom za otkrivanje za barem jedan od PCR testova koje SZO preporučuje

Otkrivena nova varijanta koronavirusa! Razlikuje se od prethodnih, a neki PCR testovi je ne mogu prepoznati
Copyright Profimedia

U Finskoj se pojavila dosad neotkrivena varijanta novog koronavirusa, a finski stručnjaci upozoravaju da tu varijantu ne mogu otkriti svi PCR testovi koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Nova varijanta SARS-CoV-2 virusa nazvana Fin-796H otkrivena je na jugu Finske, pokazala je zajednička studija laboratorije Vita i Instituta za biotehnologiju Univerziteta Helsinki. U studiji se ističe da novu varijantu ne mogu otkriti svi PCR testovi koje je SZO odobrio za korišćenje u svetu.

Pročitajte još:

Mutacije u ovoj varijanti čine je teškom za otkrivanje za barem jedan od PCR testova koje SZO preporučuje. Ovo otkriće moglo bi značajno da utiče na određivanje širenja bolesti, ističu u saopštenju iz Vita laboratorije.

Dok se u finskoj varijanti novog koronavirusa mogu pronaći tragovi britanske i južnoafričke varijante, ona se ipak bitno razlikuje od svih prethodno otkrivenih varijanti, piše Vita.fi.

Iako ima slične karakteristike kao i prethodne široko rasprostranjene varijante, čini se da ne pripada nijednoj lozi prethodno otkrivenih varijanti, dodaje se u saopštenju.

Određena mutacija u finskoj varijanti novog koronavirusa sprečava njeno otkrivanje jednim od PCR testova odobrenih od strane SZO-a, a Sakari Jokiranta iz Vita laboratorije pojašnjava da je to uočeno prilikom analize uzorka pacijenta koji je u sebi imao upravo tu do tada nepoznatu varijantu novog koronavirusa.

Finski naučici ipak još nemaju informacije o tome gde se ta varijanta tačno razvila, no malo je verovatno da se ona razvila u samoj Finskoj, s obzirom da je epidemiološka situacija u toj zemlji takva da su njihove brojke znatno niže nego u drugim državama.

Otpornost na dostupne vakcine te varijante koronavirusa zasad nije poznata.

Prema epidemiološkim podacima vezanim za Finsku, u toj zemlji dosad je novim koronavirusom bilo zaraženo 51,595 osoba, a ukupan broj smrti iznosi 723. Finska je u sredu zabeležila 548 novozaraženih.

Oko 240.000 Finaca, od ukupno 5,5 miliona, dosad je primilo COVID-19 vakcinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike