Potresna priča o Ahmedu (9), slepom dečaku za kog prepreke ne postoje (VIDEO)

01.03.2021

17:02 >> 15:20

0

Hrabri dečak priča o tome da deca žele novu školu, stolice, vrata, prozore, ali i nove table, svetla i baterije

Potresna priča o Ahmedu (9), slepom dečaku za kog prepreke ne postoje (VIDEO)
Copyright Printscreen

Stotine dece iz grada Taiza u Jemenu svakodnevno odlazi na časove koji se održavaju u ruševinama jedne škole, u čijoj blizini se vode svakodnevne borbe vladinih snaga i pobunjenika Huta. Ahmed (9) je dečak koji je slep od rođenja, ali to za njega nije prepreka da drži časove ostaloj deci kada nastavnici nisu u mogućnosti.

– Sa mojim drugarima učim ono što ja već znam. Najviše volim Kuran i to mi je najlakše da im objasnim – rekao je Ahmed. U potresnoj reportaži koju je uradio BBC hrabri dečak priča o tome da deca žele novu školu, stolice, vrata, prozore, ali i nove table, svetla i baterije.

Pročitajte još:

– Najvažnije je da to radi, a želimo i da krov bude popravljen. Želimo da nas vrata štite od vetra i sunca, kao i prozori i da kiša ne pada na nas – rekao je on.

Ova škola je zatvorena 2016. godine kada je okupirana od strane pobunjenika Huta. Otvorena je kada su ih vladine snage oterala sa ovog područja. Iz škole i dalje mogu da se čuju sukobi koji se odvijaju u okolini.

– Uvek čujemo taj zvuk, uvek. Kad god čujem taj zvuk, pomislim da ću umreti – kaže Ahmed.

Prema podacima UNICEFA, jedna od pet škola u Jemenu je neupotrebljiva. Ali kada je o ovoj reč, nastavnici su odlučili da je otvore uprkos šteti, kako bi obrazovanje dece moglo da se nastavi. Oni ne primaju plate za svoj posao pošto rat u ovoj zemlji i dalje traje.

Jedna devojčica kaže da su uplašeni da na području škole i dalje postoje meci i da se boje mina.

– Dolazimo u školu da vidimo svoje prijatelje i da učimo, kako bi postali doktori ili nešto slično, ako Bog da. Za nas je uvek opasno, želimo da se ovaj rat završi. Ne možete se opustiti dok traje rat – dodaje ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike