Borba za moć, Evropska unija u problemu i krvavi sukobi: Proteklu sedmicu u svetu obeležile su nesvakidašnje turbulencije

08.03.2021

20:15 >> 09:01

0

U nedelji za nama Amerika i Rusija su igrale opasne igre, osuđen je bivši predsednik, a opšte nezadovoljstvo pobunjenog naroda nisu mogle da sputaju ni kobne

Borba za moć, Evropska unija u problemu i krvavi sukobi: Proteklu sedmicu u svetu obeležile su nesvakidašnje turbulencije
Copyright 24sedam/AP Photo/Pixabay

Protekla sedmica (1-7. marta) u svetu bila je veoma burna, naročito kada su u pitanju odnosi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, koje su nastavile da vode verbalni rat. Protesti u Mjanmaru odneli su nove žrtve, nemiri u nekoliko država se ne smiruju, a zemlje Evropske unije jedna po jedna izrazile su neposlušnost.

Predsednik iza rešetaka

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi osuđen je u ponedeljak zbog mita i zloupotrebe požaja na tri godine zatvora. On se nakon presude oglasio i izjavio je spreman da ide sve do Evropskog suda za ljudska prava kako bi dokazao svoju nevinost. Za šta se sve tereti bivši predsednik Francuske možete pročitati OVDE.

Krvavi Mjanmar

Sukobi demonstrana i snaga bezbednosti u Mjanmaru nastavili su se i ove sedmice. U sredu je došlo do kulminacije protesta i samo tog dana stradala su najmanje 33 demonstranta. Krajem nedelje u zatvoru je preminuo Kin Maung Lat, opozicioni političar i član stranke premijerke Mjanmara Aun San Su Ći, koja je svrgnuta u vojnom puču izvršenom pre nekoliko nedelja.

Pucanje po šavovima

Evropska unija našla se na meti kritika država članica zbog spore vakcinacije i kasne raspodele vakcina, bez obzira na to što je strategiju distribucije osmislila nekoliko meseci pre nego što su odobrene prve vakcine. Zato su neke zemlje EU počele da pregovaraju o nabavci ruskih i kineskih vakcina, dve države Evropske unije postigle su sa Izraelom dogovor o formiranju saveza za razvoj i proizvodnju vakcina sledeće generacije, a Mađarska je odlučila da nabavi vakcinu Sputnjik V. Osim toga, poslanici Fidesa, vladajuće stranke ove države, odlučili su u četvrtak da istupe iz Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu, a zbog čega EU toleriše ove poteze Viktora Orbana možete pročitati OVDE.

Tanjug/AP Photo/Ezequiel Scagnetti, File)

Kritike na račun vakcinacione politike EU stigle su i iz Rusije, od ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je izjavio da bi uvođenje kovid pasoša na teritoriji Evropske unije bilo bi u suprotnosti sa principom dobrovoljne vakcinacije, a prve doze iz programa Kovaks stigle su u Evropu tek u petak.

Istorijska poseta

Papa Franja otišao je posetu Iraku i tako postao prvi poglavar katoličke crkve koji je došao u ovu zemlju. Tamo je prisustvovao brojnim događajima, a drugog dana se sastao sa verskim vođom šiitskih muslimana, velikim ajatolahom Ali al-Sistanijem, kojem je zahvalio zbog svega što je uradio za hrišćane koji žive u ovoj zemlji.

Amerika i Rusija na tankom ledu

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena usvojila je početkom nedelje sankcije protiv ruskih zvaničnika i kompanija, pošto je zaključila da je Rusija pokušala da ubije ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Tim povodom odmah se oglasila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je Sjedinjenim Američkim država poručila da se “ne igraju vatrom”. Istog dana Bajden je produžio na godinu dana sankcioni režim koji je uveden protiv Rusije 2014. godine zbog situacije u Ukrajini i na Krimu, na šta je Moskva reagovala neočekivano.

Profimedia

Zaharova se nakon toga ponovo obratila javnosti, istakavši da su specijalni izvestioci Saveta za ljudska prava UN priredili farsu u Ženevi povodom navodnog trovanja ruskog opozicionog lidera, a Navaljni se na Instagramu oglasio iz zatvora. U petak je Zaharova najavila da će Rusija adekvatno odgovoriti na sankcije SAD i da je odgovarajuća „crna lista“ u pripremi.

Od gumenih metaka do razorenih gradova

Sredinom nedelje, u sredu, raketirana je vazduhoplovna baza Ain el Asad, koja se nalazi u iračkoj provinciji El Anbar i u kojoj su smeštene iračke i američke trupe, a istog dana muškarac, za koga se sumnja da je terorista, sekirom je povredio osam osoba u Švedskoj.

Pročitajte još

Demonstranti u Paragvaju, koji su na ulice izašli zbog rastućeg nezadovoljstva jer su infekcije koronavirusom u ovoj južnoameričkoj državi dostigle rekordne nivoe, sukobili su se sa policijom, koja je na njih ispaljivala gumene metke i bacala suzavac, a ministar zdravlja ove zemlje podneo je ostavku pod pritiskom javnosti. Nasilni protesti u Senegalu, koji traju od srede, eskalirali su u petak, kada su se demonstranti sukobili sa policijom, zahtevajući da se uhapšeni opozicioni lider Usman Sonko pusti na slobodu.

U Fransuskom gradu Lionu pronađena je bomba, zbog koje je evakuisano 4500 ljudi, dok su četiri eksplozije razorile grad u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Besno tlo

Zemljotres jačine 6 stepeni po Rihteru pogodio je Grčku u sredu prepodne, a potres se osetio i na Balkanu. Kasnije istog dana Grci su ostetili još jedan zemljotres, a sutradan je usledio i treći.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike