Rešenje mjanmarskog problema ni na vidiku: Vojska optužila Aung San Su Ći za korupciju

11.03.2021

18:30 >> 18:28

0

Brigadni general Zav Min Tun rekao je da su i predsednik Vin Mjint i nekoliko ministara bili umešani u korupciju

Rešenje mjanmarskog problema ni na vidiku: Vojska optužila Aung San Su Ći za korupciju
Copyright Aung San Su Ći; Profimedia

Svrgnuta liderka Mjanmara Aung San Su Ći prihvatila je ilegalnu uplatu u vrednosti od 600.000 dolara, kao i zlato dok je bila u vladi, izjavio je danas portparol vojne hunte, koji tvrdi da su te informacije verifikovane nakon opsežne istrage.

Brigadni general Zav Min Tun rekao je da su i predsednik Vin Mjint i nekoliko ministara bili umešani u korupciju, a da je on i vršio pritisak na izbornu komisiju zemlje da ne postupa po vojnim izveštajima o nepravilnostima u izbornom procesu. Ovo su do sada najjače optužbe vojske otkako je svrgla lidere zemlje 1. februara, koji se od tada nalaze u kućnom pritvoru.

Međutim, nisu dostavljeni nikakvi dokazi o korupciji, a poslanik iz stranke Nacionalna liga za demokratiju negirao je ove optužbe.

U međuvremenu, grupa za zaštitu prava Amnesti optužila je vojsku za “ubistva”. Rečeno je da je vojska koristila oružje sa bojnim otrovom u sukobu sa nenaoružanim demonstrantima i izvodila planirana ubistva.

Protesti i dalje traju

U četvrtak su snage sigurnosti ubile još najmanje sedam ljudi, čime je ukupan broj poginulih prešao cifru od 60.

Šest smrtnih slučajeva dogodilo se u centralnom gradu Miaing.

– Mi smo protestovali mirno – rekao je tamošnji zdravstveni radnik agenciji Rojters i dodao: “Nisam mogao da verujem da su to uradili”.

Takođe, u gradu jangonskog okruga Severni Dagon ubijen je 25-godišnji Čit Min Thsmrt, nakon što je upucan u glavu.

Pročitajte još:

– Neće biti mira dok se ova stvar ne reši. Bili su tako okrutni prema mom sinu – rekla je njegova majka Hnin Malar Aung novinskoj agenciji AFP.

Svetski mediji poslednjih dana prenose priče o brutalnosti vojne hunte, a između ostalog i o iznenadnim smrtima funkcionera stranke koju predvodi Su Ći. Naime, u samo dva dana u pritvoru su, nakon hapšenja, preminula dva funkcionera te stranke, Ba Mio Tein i Kin Maung Lat.

Uzrok njihove smrti nije poznat, preneo je Rojters.

Kako je sve počelo?

U Mjanmaru je u toku vojni puč u kojem je uhapšeno celokupno rukovodstvo države na čelu sa Aung San Su Ći. Vojska je početkom februara objavila da preuzima vlast u ovoj azijskoj državi i uvodi vanredno stanje na godinu dana.

Vojni vrh navodi da su izbori održani u novembru prošle godine, na kojima je pobedu odnela Nacionalna liga za demokratiju (NLD) pod vođstvom Su Ći, obeleženi neregularnostima. Centralna izborna komisija je, suprotno vojnim tvrdnjama o prevari, objavila da su izbori bili slobodni i bez većih nepravilnosti.

Vojska je u međuvremenu na svojoj TV stanici objavila da uvodi vanredno stanje u trajanju od jedne godine. Za privremenog predsednika države proglašen je Mjint Sve, aktuelni potpredsednik iz “vojne kvote” i bivši general koji je funkciju preuzeo tek forme radi, s obzirom na to da je odmah sva svoja ovlašćenja na godinu dana, koliko bi trebalo da traje vanredno stanje, preneo na vrhovnog komandanta mjanmarske vojske Mina Aunga Hlainga.

U međuvremenu je međunarodna zajednica osudila vojni puč u Mjanmaru, nakon što je tamošnja vojska proglasila vanredno stanje, a oglasili su se gotovo sve institucije i zvaničnici svetskih sila, poput SAD, Velike Britanije, Francuske, EU…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike