ISPRAVKA: EU nije zvanično odbacila Sputnjik V vakcinu

06.04.2021

08:20 >> 18:42

0

U članku je navedeno kako je EU zvanično odbacila vakcinu Sputnjik V i proglasila je nepoželjnom”

ISPRAVKA: EU nije zvanično odbacila Sputnjik V vakcinu
Copyright Tanjug/Janos Vajda/MTI via AP)

Evropska unija nije “zvanično odbacila Sputnjik V vakcinu”, kako smo tvrdili u objavljenom tekstu, prenoseći Tanjug. EMA je započela kontinuirani pregled Sputnjik V vakcine 4.3.2021, što je prvi korak u procesu koji dovodi do prihvatanja ili odbijanja ove vakcine, a očekuje se da bi odluka mogla biti donesena već u maju.

U članku je navedeno kako je “EU zvanično odbacila vakcinu Sputnjik V i proglasila je nepoželjnom”:

EU je zvanično odbacila vakcinu Sputnjik V i proglasila je nepoželjnom, ali iza očiju javnosti zvanični Brisel se okreće ka toj ruskoj vakcini jer mora da sprovede imunizaciju 450 miliona građana EU i vrati život u normalne tokove, saznaje Rojters u diplomatskim krugovima u Briselu.

Pored gore navedenih tvrdnji o “zvaničnom odbacivanju Sputnjik V vakcine od strane EU”, članak je sadržao i pasus koji ukazuje na drugačije stanje stvari:

Ukoliko Sputnjik V bude odobren i u EU, bit će to velika diplomatska pobeda za Rusiju, koja je već godinama na udaru trgovinskih sankcija Brisela zbog pripajanja poluotoka Krima i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajina, navodi Reuters.

Prvobitno navedena tvrdnja kako je “EU zvanično odbacila Sputnjik V vakcinu” u suprotnosti je sa navedenim pasusom u kojem se tvrdi da bi eventualno odobrenje Sputnjik V vakcine bilo “velika diplomatska pobeda za Rusiju”, što govori da vakcina još uvek nije ni odobrena niti odbijena.

Tanjug je kao izvor vesti o tome da je EU “zvanično odbacila” Sputnjik V vakcinu naveo novinsku agenciju Reuters. Članak o ovoj temi je objavljen na Reutersovom portalu 15. marta 2021. pod naslovom:

Nezamislivo? EU razmatra mogućnost vakcinacije ruskim Sputnjikom

No, u ovom članku se ne nalazi tvrdnja o “zvaničnom odbijanju” Sputnjika od EU, kako to navodi Tanjug. U uvodu članka stoji:

U javnosti, Evropska unija je odbacila rusku globalnu kampanju opskrbe vakcinom protiv koronavirusa kao propagandnu akciju nepoželjnog režima.

Iza kulisa, blok se okreće Moskvinoj vakcini Sputnik V, dok pokušava da vrati na tračnice svoj plan da vakciniše 450 miliona ljudi, rekli su za Reuters diplomatski i službeni izvori EU.

Dakle, ključna promena koja se desila u prenosu ove vesti sa engleskog na jezike koji se koriste na našem prostoru jeste da je reč “publicly” prevedena kao “zvanično” umesto kao “javno”. Time se stvara utisak kako je EU zvanično rekla “ne” ruskoj vakcini, međutim, to nije tačno.

NAPOMENA: Zahvaljujući portalu Raskrinkavanje.ba, ovaj članak je izmenjen i delimično lažna informacija koju smo plasirali ispravljena je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike