Megan Markl planira da se kandiduje: Kolike su šanse princeze da postane predsednica SAD?

16.03.2021

13:03 >> 13:15

0

Autor: M. I.

Ukoliko bi Megan Markl odlučila da se kandiduje, našla bi se u prenatrpanom političkom prostoru za predsedničku trku

Megan Markl planira da se kandiduje: Kolike su šanse princeze da postane predsednica SAD?
Copyright Profimedia

Posle nedavnog intervjua koji je izazvao veliku pažnju i podigao veliku prašinu u javnosti, britanski mediji su objavili da Megan Markl, vojvotkinja od Saseksa rođena u Kaliforniji, navodno planira da upliva u političke vode i kandiduje se za predsednika Amerike. Ukoliko u tome uspe, ona bi postala prva žena predsednik SAD.

Naime, neimenovani laburista i bivši zvaničnik kabineta Tonija Blera, za kog se navodi da ima jake veze sa Vašingtonom, izjavio je za „Dejli mejl“ da Megan Markl tim povodom već ostvaruje kontakte sa istaknutim demokratama.

Kolike su šanse Megan Markl?

Ukoliko bi Megan Markl odlučila da se kandiduje, našla bi se u prenatrpanom političkom prostoru za predsedničku trku — potencijalno sa aktuelnim američkim predsednikom Džozefom Bajdenom ili potpredsednicom Kamalom Haris, kao i još nekim iskusnim političarima, ocenjuje profesor Robert Sing, stručnjak za savremenu američku politiku na londonskom univerzitetu Birkbek.

Takođe, za sada nije jasno na čemu bi Megan Markl gradila svoju izbornu kampanju, navodi Sing, koji pretpostavlja da bi ona mogla da se bavi pitanjima o rasnoj i rodnoj nejednakosti s obzirom da su to teme koje često ističe, zajedno sa problemom zaštite životne sredine.

Sing, međutim, ukazuje da je te teme već „rezervisala“ Kamala Haris i smatra da vojvotkinja od Saseksa ima male šanse za pobedu.

pročitajte još:

– Megan Markl otprilike ima iste šanse da postane predsednik SAD kao i televizijski voditelji Džoj Rid ili Džimi Kimel, ravni su nuli – mišljenja je Ričard Vac, istaknuti profesor komunikacija na američkom Tovson univerzitetu.

On ističe da bi neko postao predsednik, mora da ima političku podršku profesionalaca, partije, podršku širih masa, kao i političko znanje neophodno za javne nastupe i debate.

– Markl nema ništa od toga, a nema ni dokaza da ima i održivu moć u pogledu svog političkog značaja – smatra Vac.

Ono što dodatno komplikuje situaciju je činjenica da je vojvotkinja politički autsajder, zbog čega su joj šanse minimalne, izjavio je Tomas Vejlen, vanredni profesor društvenih nauka sa bostonskog univerziteta. Ipak, on ne isključuje mogućnost da treba pokušati.

„Smatram da bi bilo pametno da svoju kandidaturu zasniva na stvaranju veće raznolikosti i ekonomske jednakosti za američko društvo. Otkako je Džimi Karter iznenadio sve i dobio nominaciju za Demokratsku stranku među lojalnim demokrata 1976. godine, autsajderi su se veoma dobro pokazali u stranci. Berni Sanders nikada nije bio demokrata i pogledajte koliko je bio blizu da postane kandidat 2016. godine!“, dodao je Vejlen.

Kako bi Megan mogla da iskoristi pažnju medija?

Najnovije spekulacije o mogućoj kandidaturi za predsednika SAD usledile su nakon intervjua koji su Megan Markl i princ Hari dali Opri Vinfri.

Meganina priča pokrenula je mnogo kontroverzi o navodnim rasističkim stavovima pojedinih članova kraljevske porodice i prouzrokovala žestoku debatu na društvenim mrežama, gde su neki podržali vojvotkinju od Saseksa, a drugi osudili njene izjave.

Vejlen kaže da za sada nije jasno da li će Megan Markl moći da iskoristi trenutnu veliku medijsku pažnju da bi promovisala političku karijeru.

– Njena veza sa britanskom kraljevskom porodicom, uprkos tome što su se prema njoj navodno sramotno poneli, mogla bi da izazove upravo suprotan efekat. Ovde ne biramo kraljeve i kraljice, mada se Donald Tramp maksimalno potrudio da vlada kao monarh – navodi Vejlen.

Poslednje televizijsko pojavljivanje vojvotkinje od Saseksa, po svemu sudeći, nije impresioniralo ni Roberta Singa.

Sing, koji je Megan Markl nazvao propalom glumicom i poznatom ličnošću na začelju liste, ističe da ona nema petlju da se upusti u političku borbu imajući u vidu da, kako je naveo, ne može da izađe na kraj sa britanskom štampom.

Prema njegovim rečima, verovatnije je da bi ona mogla da pomogne demokratama širom SAD i načini listu donatora kojima bi mogla da se obrati za finansiranje buduće kampanje.

Oličenje američkog sna: Političke ambicije Megan Markl

Ovo nije prvi put da se šire glasine o predsedničkim ambicijama Megan Markl.

Još u junu prošle godine, Koln Kempbel, britanska spisateljica i televizijska zvezda, izjavila je za „Dejli mejl“ da Megan želi da postane predsednik Amerike.

– Znam da vojvotkinja od Saseksa ima političke ambicije i rečeno mi je da će jednog dana poželeti da se kandiduje za predsednika. Mislim da je sve što radi, što je napustila kraljevsku porodicu vratila se u Kaliforniju i povela sa sobom Harija, deo njenog plana – kazala je Kempbel.

Odluka para da se odrekne titule „kraljevsko visočanstvo“ doprinela je da se pojačaju spekulacije o ambicijama Megan Markl da se domogne Bele kuće.

Prijatelj Megan Markl je za „Dejli mejl“ naveo, podsetivši na proteste u SAD zbog ubistva Džordža Flojda, da vojvotkinja veruje da joj je suđeno da pomogne u bori protiv sistemskog rasizma u Americi.

pročitajte još:

Megan Markl je, inače, ranije podržala pokret „Crni životi su važni“.

„Veniti fer“ je potom u junu 2020. godine objavio članak pod naslovom „Da li Megan Markl razmišlja o političkoj karijeri zahvaljujući pokretu ‘Crni životi su važni’“, da bi u septembru u drugom tekstu citirali raniju tvrdnju njenog biografa Omida Skubija da je Megan „bacila oko“ na Belu kuću.

– Megan je oličenje američkog sna. Jednog dana možda ćemo gledati kako postaje predsednika – naveo je Skubi.

U tom članku ukazano je i na politički aktivizam vojvotkinje od Saseksa uoči izbora u Americi 2020.

Tada su princ Hari i Megan Markl objavili video u kom je ona te predsedničke izbore nazvala „najvažnijim izborima u našim životima“.

S obzirom da je Megan Markl ranije oštro kritikovala Donalda Trampa, mnogi su njene reči protumačili kao podršku Bajdenu.

Bakingemska palata ogradila se od te izjave, uz komentar da se radi o njihovom ličnom stavu, navodeći da oni nisu više aktivni članovi kraljevske porodice.

Megan i Hari sada žive u Los Anđelesu, pošto su napustili sve zvanične dužnosti u britanskoj kraljevskoj porodici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike