Pojavila se nova, opasna tehnologija koja koristi veštačku inteligenciju: Šta je zapravo "dipfejk" (VIDEO)

17.03.2021

13:05 >> 16:09

0

Lokalna policija okruga Baks saopštila je da ćerka verovatno nije znala šta njena majka radi

Pojavila se nova, opasna tehnologija koja koristi veštačku inteligenciju: Šta je zapravo "dipfejk"  (VIDEO)
Copyright Pixabay/William Iven

Majka devojke u američkoj državi Pensilvaniji koristila je “dipfejk” fotografije i video snimke kako bi uticala na to da rivalke njene ćerke ispadnu iz tima navijačica.

Rafaela Spon navodno je slala sadržaj treneru koji pokazuje članice čirliders tima Viktori Vajpers koje puše, piju i slikaju se gole, prenosi BBC. Spon je optužena po više osnova za uznemiravanje. Takođe je optužena i za slanje uvredljivih poruka članicama tima, njihovim roditeljima i vlasnicima fiskulturne sale u kojoj devojke vežbaju.

Poruke je slala sa lažnih telefonskih brojeva. Lokalna policija okruga Baks saopštila je da ćerka verovatno nije znala šta njena majka radi.

Profimedia

Jedan od roditelja zlostavljanih devojaka je u julu prošle godine kontaktirao policiju i rekao da njegova ćerka dobija uvredljive i preteće poruke sa nepoznatog broja. Zatim su se policiji javili roditelji još dve devojke sa sličnim tvrdnjama.

Veruje se da je gospođa Spon uzimala fotografije i snimke sa profila devojaka na društvenim mrežama, a onda koristila “dipfejk” tehnologiju.

Pročitajte još:

Zvaničnici su pronašli telefonski broj sa kojeg su slate preteće poruke. To ih je dalje odvelo do internet sajta koji prodaje brojeve za telemarketing.

Posle toga, policijski stručnjaci su pratili trag podataka i došli do IP adrese koja se nalazili u kući gospođe Spon.

– Viktori Vajpers je oduvek promovisao porodično okruženje i žao nam je zbog svih koji su bili žrtve. Imamo vrlo jasnu i oštru politiku borbe protiv zlostavljanja – rekao je trener Mark Mekteg.

Kada su saznali za incident, nadležni u timu odmah započeli internu istragu.

– Na vreme smo reagovali i mogu da kažem da se indicent desio van naše sale.

Šta je zapravo “dipfejk”?

“Dipfejk” tehnologija koristi veštačku inteligenciju kako bi menjala sadržaj fotografija i video zapisa. Lažni videi nastaju kada tehnologija nauči da vas oponaša, i kada obradi vaše lice i vaš glas može vas prikazati na različitim lokacijama istovremeno. Pa tako se može “namontirati” da se u istom trenutku nalazite u bioskopu, šopingu i na plaži, a takođe, postoji opcija da se na taj snimak doda i audio sa vašim glasom, kako bi sve izgledalo uverljivije.

U decembru je britanski televizijski kanal Kanal 4 emitovao duboko lažni govor kraljice Elizabete II. koji je trebalo da upozori na moguće opasnosti ove tehnologije, kao i da upozori na širenje “lažnih vesti”.

Stvaranje i upotreba dipfejk video zapisa može predstavljati potencijalni rizik u bliskoj budućnosti. Stoga nekoliko zemalja, poput Ujedinjenog Kraljevstva, radi na zakonima kojima se ograničava ili direktno zabranjuje ova tehnologija.

Uskoro bi moglo da postane znatno lakše utvrditi da li je na nekoj fotografiji korišćena “dipfejk” tehnologija. Naučnici na univerzitetu Bafalo razvili su alatku koja može da identifikuje promene analizom refleksije svetla u oku čoveka koji se nalazi na njoj.

– Dva oka bi trebalo da imaju sličan odsjaj jer vide istu stvar – rekao je Sivej Lu sa univerziteta Bafalo.

– To je nešto što uglavnom ne primećujemo kada gledamo u nečije lice – dodao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike