Štajnmajer se vanredno obratio Nemcima: Priznao da postoji "kriza poverenja" (VIDEO)

03.04.2021

19:27

0

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer traži od politike da donosi razumljive i pragmatične odluke o merama u borbi protiv korone

Štajnmajer se vanredno obratio Nemcima: Priznao da postoji "kriza poverenja" (VIDEO)
Copyright Pixabay / Rabenspiegel

Predsednik Frank-Valter Štajnmajer kaže da je u trećem talasu pandemije Nemačka u krizi poverenja. U vanrednom televizijskom obraćanju on je građane Nemačke pozvao na veći optimizam i poverenje u sopstvene mogućnosti.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer traži od politike da donosi razumljive i pragmatične odluke o merama u borbi protiv korone, a građane je pozvao da ujedine snage u ovom trećem talasu pandemije.

“Budimo složni, dragi sunarodnici! Pokažimo šta možemo”, rekao je Štajnmajer u snimljenom televizijskom obraćanju.

“Nemojmo se stalno ljutiti na druge ili na one gore. Nemojmo stalno pokazivati šta nije moguće, već da je moguće – ako svako učini svoj deo.”

Ovo je bio drugi put od početka pandemije da se savezni predsednik obratio građanima neplaniranim televizijskim govorom. U Nemačkoj se predsednik građanima obično obraća samo za Božić.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst)

Apeli više ne pomažu

Frank-Valter Štajnmajer je priznao da postoji “kriza poverenja” te da su počinjene greške kada je reč o testiranju, cepljenju i digitalizaciji.

“Posle 13 meseci više ne pomaže samo pozivati na strpljenje, razum i disciplinu. Apeli su izgubili dejstvo u ovim iscrpljujućim vremenima”, rekao je predsednik.

“Sada zemlji nisu potrebna politička i stranačka nadmetanja, već ‘jasnoća i odlučnost’. Ljudima su potrebne razumljive i pragmatične odluke kako bi imali orijentaciju, kako bi ova zemlja iz sebe mogla da izvuče maksimum”.

Pandemija je pokazala slabosti Nemačke: “nastojanje da se sve reguliše, strah od rizika, te stalno prebacivanje odgovornosti na druge”. To treba promeniti i institucije učiniti efikasnijim za suočavanje s krizama. No sada, usred trećeg talasa pandemije, “potrebno je udružiti snage”.

Savezni predsednik je najavio “stroga ograničenja” u sledećih nekoliko sedmica. No, kao što pandemija traži puno od građana, tako bi i oni trebalo da puno traže od politike. Očekivanje je jasno: “Udružite snage!”

Poziv na vakcinaciju

Demokratija se temelji na poverenju “građana u njihovu državu”. Postoji podela posla: “Ti, državo radiš svoj deo posla, a ja, građanin, svoj”, rekao je Frank-Valter Štajnmajer. Po njegovim rečima, “poverenje u demokratiju i nije ništa drugo do vera u sebe same.”

Tanjug/Tibor Rosta/MTI via AP

Razloga za taj optimizam ima. Tako je na primer cepivo protiv korone razvijeno u rekordnom roku. Predsednik je pritom izrazio uverenje da su sva cepiva koja su odobrena u Nemačkoj – sigurna. A cepljenje je najvažniji korak za izlaz iz pandemije. Stoga nemački predsednik poziva građane da se cepe u što većem broju.

Pročitajte još:

Postoje razlozi za nadu

Posle prvog talasa korone, naši građani su “sa zadovoljstvom mislili da je Nemačka svetski prvak u borbi protiv pandemije”. “No danas se nadmašujemo u tome ko će više ocrniti svoju zemlju”.

Štajnmajer se pita: “Zašto to uvek moraju biti ekstremi – ili potpuni uspeh, ili totalni neuspeh?” Istina je negde u sredini: Ni svetski prvak, ali ni totalni neuspeh”.

“Mnogo smo sumnjičavi, ali mnogo i možemo”. Zato Frank-Valter Štajnmajer apeluje: “Imajmo poverenja u sebe i pazimo jedni druge”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike