Posustaju pod pritiskom: Izrael se obavezao da će sarađivati sa SAD u vezi sa Iranom

12.04.2021

13:46 >> 08:14

0

Izrael na Sjedinjene Američke Države gleda kao na punopravnog partnera u svim operativnim stvarima

Posustaju pod pritiskom: Izrael se obavezao da će sarađivati sa SAD u vezi sa Iranom
Copyright Pixabay/Tanjug/AP

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc obavezao se danas da će sarađivati sa SAD u vezi sa Iranom, izrazivši nadu da će izraelska bezbednost biti zaštićena bez obzira na to kako će biti obnovljen nuklearni sporazumom koji sa Teheranom postigne Vašington.

Izrael na Sjedinjene Američke Države gleda kao na punopravnog partnera u svim operativnim stvarima, ne samo u vezi sa Iranom, rekao je Ganc nakon susreta sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, preneo je Rojters.

Ilustracija

– A mi ćemo blisko sarađivati s našim američkim saveznicima kako bismo osigurali da svaki novi sporazum sa Iranom obezbedi vitalne interese sveta i Sjedinjenih Američkih Država, sprečili trku (u nagomilavanju) opasnog oružja u našem regionu i zaštiti državu Izrael – istakao je Ganc.

Ostin, prvi visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je posetio Izrael, rekao je svom kolegi da Vašington na savezništvo sa Izraelom gleda kao na centralnu stvar za regionalnu bezbednost.

– Naš bilateralni odnos sa Izraelom je od ključne važnosti za regionalnu stabilnost i bezbednost na Bliskom Istoku – nagalasio je Ostin i dodao da je tokom sastanka potvrdio Gancu da je posvećenost SAD Izraelu trajna i gvozdena.

Pročitajte još:

Podsetimo, SAD i Iran opisali su konstruktivnim i potencijalno korisnim indirektne razgovore u Beču, koji predstavljaju korak napred u obnovi pristanka na sporazum o iranskom nuklearnom programu od 2015. koji je Vašington napustio pre tri godine.

Sastanci su održani prošle nedelje sa pozicija međusobnog nepoverenja i uz pomoć međunarodnih posrednika. Razgovori u Beču, gde je 2015. i potpisan sporazum Irana i šest svetskih sila, trebalo bi da predstavljaju značajan proboj posle gotovo tri godine.

Odnosi Izraela i Irana nikada nisu bili dobri, ali čini se da su sada na vrhuncu i prete da dovedu do eskalacije. Njihov odnos dostigao je vrhunac prošle godine kada je ubijen iranski nuklearni naučnik Mohsen Fahrizad, za šta su iranski zvaničnici okrivili Izrael, nudeći kao dokaz oružje kojim je ubijen, a koje je proizvedeno u Izraelu.

Iransko Ministarstvo odbrane  tada je objavilo kako su “naoružani teroristi napali vozilo u kojem je bio Mohsen Fahrizad, čelnik organizacije Ministarstva za istraživanje i inovacije”, kojeg su mnogi nazivali “mozgom tajnog nuklearnog programa”, i teško ga ranili. Nekoliko sati nakon toga, konstatovana je smrt uglednog naučnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike