Zagađenje se vidi iz svemira: Blokada Sueckog kanala povećala koncentraciju štetnih gasova (FOTO, VIDEO)

14.04.2021

09:02 >> 09:11

0

Autor: J.S. J.

Većina brodova, a bilo ih je oko 350, je bila usidrena na severnom kraju kanala, u Mediteranu

Zagađenje se vidi iz svemira: Blokada Sueckog kanala povećala koncentraciju štetnih gasova (FOTO, VIDEO)
Tanjug/AP Photo/Mohamed Elshahed, File)

Nedavna blokada Sueckog kanala, koja je nastala zbog gigantskog kontejnerskog broda “Ever Given” koji se zaglavio u njemu, uzrokovala je ozbiljno zagađenje sumpor-dioksidom.

Zbog blokade sueckog kanala stotine brodova je bilo zaglevljeno i danima nije bilo izlaza. Upravo zbog tog rada motora brodova i usled sagorevanja goriva došlo je do povećane koncentracije sumpor dioksida,

Većina brodova, a bilo ih je oko 350, je bila usidrena na severnom kraju kanala, u Mediteranu. Iako su njihovi glavni motori bili ugašeni, na brodovima su i dalje bili upaljeni pomoćni izvori napajanja i bojleri.

To je dovelo do visoke koncentracije sumpor-dioksida u atmosferi, koju je detektovao i evropski satelit Sentinel-5P. Taj satelit, kojim upravlja Evropska svemirska agencija, na sebi ima osetljivi spektrometar nazvan Tropomi, koji može da detektuje tragove niza štetnih gasova, među kojima je i sumpor-dioksid.

-Kada se brodovi kreću, kada zapravo krstare, emituju više sumpor-dioksida, ali činjenica da imamo toliko brodova prikupljenih zajedno, svi parkirani, to se videlo u satelitskim podacima- objasnila je dr Mariam Pouršamasi, specijalista za posmatranje Zemlje iz Airbus-ove odbrane i svemira.

Šiljak se brzo raspršio kada je brod ” Ever Given” oslobođen i kada je saobraćaj ponovo profunkcionisao.

printscreen/Copernicus data/sentinel 5P/ADS

 

Međunarodna pomorska organizacija (IMO) poslednjih godina pokušava da smanji emisije sumpor-dioksida zbog negativnog uticaja koji može da ima na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Pročitajte još

Prošle godine je uvedena uredbu kojom se zahteva da brodovi koriste čistiji mazut, sa ciljem smanjenja godišnjih emisija sumpora za više od 70 odsto.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI: