Britanski naučnici apeluju: Ukinuti sve mere nakon vakcinacije, opsesija koronom mora da prestane!

25.04.2021

12:28 >> 12:30

0

Autor: M. Al Shukeir

U pismu stoji i da bi svako razmatranje dokumentacije o imunitetu trebalo da prestane odmah

Britanski naučnici apeluju: Ukinuti sve mere nakon vakcinacije, opsesija koronom mora da prestane!
Copyright Profimedia

Socijalna distanca trebalo bi da bude ukinuta u junu kako bi se ljudima omogućilo da preuzmu kontrolu nad vlastitim životima, stoji u pismu koje su potpisala 22 vodeća britanska naučnika i akademika, piše The Telegraph.

U otvorenom pismu kaže se da se “dobro društvo ne može stvoriti opsesivnim fokusiranjem na jedan uzrok lošeg zdravlja” i poziva na ukidanje svih ograničenja 21. juna – konačnog datuma u planu britanskog premijera Borisa Džonsona za izlazak iz karantina.

Masovna testiranja u zajednici takođe su nepotrebna, kažu potpisnici, koji se zalažu za ciljani pristup uz stalna podsećanja na pranje ruku i čišćenje površina.

Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Oni takođe pozivaju vladu da odustane od uvođenja kovid pasoša jer ta bolest “više ne zahteva mere zaštite u svakodnevnom životu”.

Ukidanje ograničenja socijalne distance omogućilo bi članovima porodica iz različitih domaćinstava da se druže i mnogim bakama i dekama pružilo bi priliku da zagrle unuke prvi put nakon nekoliko meseci.

Naučnici koji su poslali pismo – iz širokog spektra profesija i sa svih strana političkog spektra – insistiraju da “teoretski rizik” novih sojeva otpornih na vakcine ili novog talasa virusa, ne bi trebalo da nadmaši štetu uzrokovanu zatvaranjem, uključujući štetu na obrazovanju dece i mentalnom zdravlju nacije.

Njihovi komentari dolaze nakon što je objavljeno da je više od polovine stanovništva Velike Britanije sada primilo barem jednu dozu vakcine protiv koronavirusa. Podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazali su izvanredan uspeh vakcinacije, koja smanjuje infekciju, a takođe će verojatno smanjiti i prenos virusa.

Brojni naučnici koji savetuju vladu potpisali su pismo, uključujući Roberta Dingvala, profesora sociologije sa Univerziteta “Nottingham Trent”, koji radi i u vladinoj savetodavnoj grupi za nove respiratorne virusne pretnje (Nervtag).

Profimedia

Među ostalim potpisnicima su profesor Karl Henegan, upravnik Centra za medicinu utemeljenu na dokazima sa Univeziteta “Oxford” i profesor Entoni Bruks, stručnjak za analizu zdravstvenih podataka sa Univerziteta “Leicester”.

Naučnici kažu da maske za lice ne bi trebalo da budu obvezne nakon 21. juna i da preporuka za pokrivanje lica za školarce nikada nije trebalo da bude produžena nakon Uskrsa.

Pročitajte još:

Stručnjaci su upozorili da su ponovljena zaključavanja i ograničenja dovela do krize mentalnog zdravlja, posebno među mladima. Takođe, naveli su da problemi s mentalnim zdravljem dece obaraju sve rekorde.

Njihovi pozivi dolaze nakon što su neki visokopozicionirani vladini naučnici rekli da maske možda neće biti potrebne ovog leta zahvaljujući uspehu vakcina i stvaranju kolektivnog imuniteta. Optimizam dolazi uprkos predlozima nekih osoba iz javnog zdravstva da bi “neka ograničenja”, poput maski, mogla trajati godinama.

U pismu stoji i da bi svako razmatranje dokumentacije o imunitetu trebalo da prestane odmah.

– Vreme je da prepoznamo da će u našoj vakcinisanoj populaciji koronavirus zauzeti svoje mesto među 30-ak respiratornih virusnih bolesti s kojima ljudi već vekovima žive – navodi se u pismu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike