Napeto zbog sporne tačke Bregzita: Tenzije u Lamanšu, Francuzi prete, Britanci šalju brodove

06.05.2021

10:57

0

Autor: V. T.

Izvor: Tanjug

Haos je nastao zbog prava na ribolov koje je u pitanje dovelo najveće ostrvo u kanalu

Tanjug/Andrew Matthews/PA via AP

Prvi od dva broda koje je britanska Kraljevska mornarica rasporedila da patroliraju oko ostrva Džerzi u Lamanšu, posle najave francuske blokade zbog spora oko prava na ribolov nakon Bregzita, stigao je jutros na odredište.

Francuska je zapretila da će isključiti struju ostrvu, koje ne spada pod teritoriju Velike Britanije, ali se smatra “kraljevskim posedom”, odnosno “teritorijom za koju je odgovorno Ujedinjeno Kraljevstvo”.

Do takvog razvoja je došlo nakon što je Džerzi prošle nedelje odlučio da izdaje dozvole za ribolov francuskim brodovima na osnovu novog sistema, odnosno samo ako imaju dokaz da su imali pravo na ribolov i pre Bregzita, prenosi BBC.

Francuski ribari, koji tvrde da su im prava nepravedno ograničena najavili su protestnu blokadu luke Sent Helijer brodovima.

Britanska vlada saopštila da šalje dva broda Kraljevske mornarice da nadzire situaciju, a rano jutros u blizinu Džerzija stigao je patrolni brod Severn.

Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno, File

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će kasnije u vode oko Džerzija stići i brod Tamar.

Britanski premijer Boris Džonson sinoć je izrazio “snažnu podršku” Džerziju, najvećem ostrvu u Lamanšu, koje se nalazi 22 kilometra od obale Francuske.

On je ocenio da bi bilo kakva blokada bila “potpuno neopravdana”.

Džonson je prethodno razgovarao s premijerom Džersija Džonom le Fondreom i ministrom spoljnih poslova Ijanom Gorstom, nakon čega ja naglasio “hitnu potrebu za deeskalacijom tenzija”.

Pročitajte još

Prema novim pravilima koje je Džerzi uveo na osnovu trgovinskog sporazume Velike Britanije i Evropske unije, vlasnici francuskih brodova moraju da dokažu da su i ranije ribarili u vodama oko ostrva.

Francuske vlasti tvrde da “nove tehničke mere” za ribolov oko ostrva u Lamanšu nisu razmatrane sa EU i ocenjuju da su one pravno “ništave”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti