Sajber-napad kriminalne grupe "Dark sajd" ugasio veliki gasovod

10.05.2021

08:07 >> 08:24

0

Hakeri ove grupe su aktivni od avgusta prošle godine

Sajber-napad kriminalne grupe "Dark sajd" ugasio veliki gasovod
Copyright Profimedia

Pokušaj sajber-iznude koji je izazvao gašenje vitalnog gasovoda u SAD izvela je kriminalna grupa poznata kao “Dark sajd”, koja gaji imidž modernog Robina Huda, tako što krade od korporacija i daje deo u humanitarne svrhe, otkrila su danas dva izvora bliska istrazi.

Gašenje se odužilo na treći dan, a administracija predsednika SAD Džoa Bajdena ublažava regulative po pitanju transporta naftnih derivata na auto-putevima, kao poslednji pokušaj da se izbegne prekid u snabdevanju gorivom, preneo je AP.

Stručnjaci kažu da će cene gasa najverovatnije ostati iste ukoliko se gasovod vrati u normalu narednih nekoliko dana, ali da bi incident, koji se opisuje kao najveći sajber-napad na važan deo američke infrastrukture, trebalo da posluži kao poziv za buđenje kompanijama, da shvate koliko su ranjive.

Pročitajte još:

Gasovod, kojim upravlja kompanija iz Džordžije “Kolonijal pajplajn”, dostavlja oko 45 odsto goriva koje se potroši na istočnoj obali SAD.

“Kolonijal pajplajn” je nazvao napad “rensomverom”, u kojem hakeri obično zaključavaju kompjuterske sisteme šifrovanjem podataka, parališu mreže i traže veliki otkup da otključaju podatke.

“Kolonijal pajplajn” je rekao da aktivno radi na procesu vraćanja IT sistema i dodao da je u kontaktu s predstavnicima zakona i ostalim predstavnicama saveznih agencija.

Dve osobe bliske istrazi identifikovale su “Dark sajd” kao počinioca. U pitanju je banda koja se “profesionalizovala” u kriminalnoj industriji, koja je koštala zapadne zemlje desetine milijardi dolara u prethodne tri godine.

“Dark sajd” tvrdi da ne napada bolnice i staračke domove, obrazovne ili vladine ustanove i da deo novca koji dobije ucenom daje u humanitarne svrhe.

Hakeri ove grupe su aktivni od avgusta prošle godine i i ne napadaju organizacije iz bloka bivšeg Sovjetskog Saveza.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike