"Sprema se građanski rat i vi to dobro znate": Pobuna protiv Makrona u francuskoj vojsci

10.05.2021

16:05 >> 16:44

0

Autor: M. I.

I ovo pismo, kao i prethodno osvanulo je ponovo u nedelju u desničarskom časopisu Valeurs Actuelles

"Sprema se građanski rat i vi to dobro znate": Pobuna protiv Makrona u francuskoj vojsci
Copyright Tanjug

Grupa aktivnih francuskih oficira napisala je novo otvoreno pismo predsedniku Francuske Emanuelu Makronu u kome upozoravaju da se zemlja nalazi pred “građanskim ratom” koji se sprema posle svih ustupaka koje je on dao islamizmu.

I ovo pismo, kao i prethodno osvanulo je ponovo u nedelju u desničarskom časopisu Valeurs Actuelles, koje ima identičan ton kao i prvo pismo.

pročitajte još:

Za razliku od prethodnog koje je potpisalo 25 penzionisanih generala i aktivnih vojnika, novo pismo je anonimno i otvoreno je za potpisivanje široj javnosti. Do ponedeljka u podne prikupljeno je 100.000 potpisa.

Autori pisma su sebe opisali kao aktivne francuske vojnike, koji pripadaju mlađoj generaciji koja je videla stvarnu borbu tokom proteklih godina.

– Mi smo ono što su novine nazvale„ generacijom vatre “. Muškarci i žene, aktivni vojnici, svih vojski i svih vidova, svih mišljenja, svi volimo svoju zemlju. To su naši jedini zahtevi. I iako se po zakonu ne možemo govoriti javno podjednako je nemoguće da ćutimo – navodi se u pismu.

U pismu se predsednik Makron optužuje se za „ustupke“ islamizmu na francuskom tlu, dok je vojska zemlje prolila krv za borbu protiv nje u „Avganistanu, Maliju, Centralnoafričkoj Republici ili negde drugde“.

Autori su takođe nagovestili da su barem neki od njih učestvovali u domaćoj operaciji Sentinelle, koja je pokrenuta nakon razornih terorističkih napada Šarli Ebdo 2015. godine, i bili svedoci da su određene etno-verske zajednice u Francuskoj potpuno odvojene od ostatka zemlje.

Za takve zajednice „Francuska ne znači ništa drugo nego predmet sarkazma, prezira ili čak mržnje“, navodi se u pismu.

Kao i prethodno pismo, i ovo novo upozorava republičke vlasti na predstojeći „građanski rat“, pri čemu je u pitanju samo postojanje Francuske.

– Još jednom se u Francuskoj sprema građanski rat i vi to savršeno dobro znate – navodi se u pismu, prenosi Kurir.

Ne govorimo o produženju vašeg mandata ili osvajanju drugog. Govorimo o opstanku naše zemlje, opstanku vaše zemlje.

Profimedia

Autori pisma takođe su izrazili snažnu podršku potpisnicima prvog i oštro su kritikovali vladin odgovor na njega.

– Da bismo ohrabrili starije oficire vojske da zauzmu stav i izlažu se, pre nego što ih besno sankcionišu čim napišu bilo šta drugo osim izveštaja o bitkama, čovek mora biti prilično perverzan – navodi se u pismu.

Kukavičluk, obmana, izopačenost: ovo nije naša vizija hijerarhije. Suprotno tome, vojska je, par ekselans, mesto na kojem govorimo istinu.

Prvo pismo objavljeno je bilo 21. aprila – na 60. godišnjicu neuspelog državnog udara protiv generala Šarla de Gola zbog njegove podrške u korist nezavisnosti Alžira – izazvalo je nered kod francuskih najviših zvaničnika.

Premijer Žan Kastek označio je poruku „inicijativom protiv svih naših republičkih principa, časti i dužnosti vojske“, dok je vojska obećala da će kazniti aktivne potpisnike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike