Ekonomski udar na SAD ili demonstracija sile? Šta Rusija planira da postigne eliminisanjem američkog dolara

25.06.2021

19:15 >> 06:22

0

Ekonomski stručnjaci razjasnili su za 24sedam šta bi Moskva mogla da dobije proterivanjem najkorišćenije valute na svetu

Ekonomski udar na SAD ili demonstracija sile? Šta Rusija planira da postigne eliminisanjem američkog dolara
Copyright Tanjug/Denis Balibouse/Pool Photo via AP/Pixabay

Rusija je početkom juna saopštila da će u potpunosti eliminisati američki dolar iz Fonda nacionalnog bogatstva (FNB) i da će značajno smanjiti udeo britanske funte. Ministar finansija Anton Siluanov izneo je ovaj plan na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, istakavši da planira da ga sprovede u roku od mesec dana.

Kako je precizirao, udeo dolara u strukturi Fonda biće sveden na nulu, udeo britanske funte će biti smanjen sa 10 na pet odsto, udeo japanskog jena će ostati na nivou od pet odsto, dok će udeo evra biti povećan sa 35 na 40 odsto, juana sa 15 na 30 odsto, a u strukturu će ući i zlato sa udelom od 20 odsto.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da odluku o svođenju udela dolara u FNB-u na nulu donosi vlada, kao i da je proces dedolarizacije vidljiv golim okom.

– Mogu samo da kažem da je proces dedolarizacije konstantan, on je sada, zapravo, vidljiv golim okom. Proces dedolarizacije ne odvija se samo u našoj zemlji, nego i u mnogim zemljama sveta koje je počela da zabrinjava pouzdanost osnovne rezervne valute – naveo je Peskov tada.

Potpredsednik Vlade Rusije Andrej Belousov je, sa svoje strane, ocenio da je odluka o eliminisanju dolara iz strukture FNB razumna s obzirom na američke sankcije.

Dmitrij Peskov; Profimedia

– O tome se razgovaralo, to je razumna odluka koja je povezana, između ostalog, sa pretnjama sankcijama koje smo dobili od američkog rukovodstva – rekao je Belousov, dodajući da se to nikako ne može odraziti na rublju.

Ovaj potez Rusije za 24sedam protumačila je profesorka Dragana Mitrović s Fakulteta političkih nauka i direktorka Instituta za azijske studije, koja smatra da je odluka Moskve legitimna s obzirom na ekonomske sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

– Rusija se prosto brani. Ona je pod ekonomskim sankcijama SAD i EU i koju god transakciju na međunarodnom tržištu da izvede u dolarima ili u funti ona je pod kontrolom i monetarnih, a i svih drugih vlasti ovih zemalja. Budući da je pod sankcijama, faktički je sužena mogućnst da normalno posluje, odnosno ugroženi su njeni ekonomski i strateški interesi. Pokušaj da se smanji zavisnost od ovih zemalja nije novost, u okviru grupacije BRIKS bilo je takvih inicijativa u poslednjih nekoliko godina, i u okviru bilateralne saradnje, ali ne samo sa ciljem smanjenja zavisnosti od vodećih svetskih valuta, prvenstveno američkog dolara, već i u smislu jačanja nacionalnih valuta zemalja trećeg sveta kroz razmenu u tim valutama. Tu je naravno, pre svega, interes Rusije i Kine da se smanji dominacija američkog dolara, koja faktički znači kontrolu međunarodnog poslovanja od strane američkih institucija – kaže profesorka Mitrović, ističući da to ne znači se u Rusiji više neće koristiti dolar:

– To ne znači da Rusija neće koristiti dolar, već da će nastojati, što je višegodišnji trend, da smanji dominaciju dolara, bilo kao rezervene valute, pa u strukturi njenih deviznih rezervi, bilo kao valute koja se koristi u međunarodnom trgovanju, zaduživanju, investiranju i tako dalje.

Profimedia

Profesorka se osvrnula i na tvrdnju Peskova da se proces dedolarizacije ne odvija jedino u Rusiji, istakavši da je on uočljiv u zemljama BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika).

– Dedolarizacija je prisutna u Kini, u zemljama BRIKS-a uopšte, koje nastoje da juan zameni dolar u nekim transakcijama, u međusobnoj trgovini između Rusije i Kine. Odvija se u zemljama koje nisu zadovoljne postojećim međunarodnim ekonomskim poretkom, pre svega u nekim ekonomijama u usponu, zemljama u razvoju, Narodnoj Republici Kini, Ruskoj Federaciji koja je pod sankcijama i drugim zemljama, kao što je Iran, koje, kada se nađu pod ovim sankcijama faktički plaćaju strahovito visoku cenu. Amerikanci i mogu da nameću tako strašne sankcije baš zbog dominantne uloge dolara, a mnoge zemlje bi volele da umanje ovu moć Amerike – zaključuje profesorka Mitrović.

Americi neće škoditi, a Rusiji neće koristiti

Ekonomista Ljubomir Madžar, sa druge strane, smatra da je potez Rusije nelogičan s obzirom na to da ceo svet koristi američki dolar, kao i da ovim potezom Moskva nikako ne može da naškodi jednoj od najdominantnijih valuta na svetu.

– Zvuči sasvim egzotično i bizarno kad se kaže da će dolar biti eliminisan iz Fonda nacionalnog bogatstva, jer je dolar u tom fondu jedna zanemarljiva stavka, tako da mi baš nije jasno šta Rusi time hoće da postignu. U ukupnoj masi dolara rusko učešće je veoma malo, jer je i ruska privreda relativno mala u odnosu na američku i u odnosu na ostale privrede koje najnormalnije prihvataju dolar kao sredstvo plaćanja. Plaćanja se sa dolarom mnogo lakše obavljaju i brže izvode nego sa nekim drugim valutama u koje akteri na finansijskim i drugim tržištima imaju manje poverenja. Tako da će to, prema mom prvom utisku, pre naškoditi samoj Rusiji nego Americi, jer položaj američkog dolara veoma malo zavisi od toga koliko dolara će Rusija držati i u kojoj meri će ga koristiti za plaćanja u međunarodnim transakcijama. Americi sigurno neće naškoditi, a Rusiji neće koristi – kaže Madžar za 24sedam.

Prema njegovim rečima, malo je verovatno da će neke druge zemlje sveta slediti Rusiju u ovom potezu, jer malo kojoj odgovara da dovodi američki dolar u pitanje.

Džozef Bajden; Profimedia

– Dolar se čvrsto afirmisao kao sredstvo međunarodnih plaćanja i ne verujem da bi se mnogo zemalja dragovoljno odreklo dolara, utoliko pre što su se poslovni ljudi navikli na dolare i što u njima obračunavaju transakcije, u dolarima su stekli određena znanja i iskustva i ne vidim zašto bi se toga odrekli ako ne moraju. Ne verujem da će mnoge zemlje slediti Rusiju u tom postupku – smatra on.

Madžar ističe i da bi eliminisanje dolara moglo na više planova da bude štetno za Rusiju.

– Poskupele bi transakcije koje Rusija ima sa drugim zemljama i one bi bile otežane, sporije, što već smanjuje efikasnost spoljne trgovine, a što se loše odražava i na efikasnost same privrede kao celine. Ne bi skoro sve zemlje prihvatile dolar kao sredstvo međunarodnih plaćanja kad u tome ne bi videle neku svrhu – objasnio je on.

Pročitajte još

Naš sagovornik je razjasnio i šta znači “smanjivanje uloženih sredstava u dolarske aktive”, što je izraz koji je upotrebio ruski ministar finansija Anton Siluanov pričajući o eliminisanju dolara.

– To znači da će Rusi kupovati manje vrednosnih papira na američkoj berzi, tako da će tražnja za tim papirima opasti, ali će opasti veoma malo, jer Rusija nikad nije bila neki veći kupac tih obveznica. Ukratko, to je “pala muva na međeda”. Rusija ovim potezom verovatno pre hoće da uputi neki signal nego što se nada da će proizvesti neke krupnije realne efekte, jer se to neće desiti – zaključio je Madžar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike