Zbog borbenih aviona prekinuta konferencija NATO-a: Mediji upiru prstom u Ruse

08.07.2021

14:32

0

Autor: Nikola A.

Neimenovani zvaničnik NATO-a je za AP rekao da su španski avioni poleteli kako bi identifikovali dve letelice koje su ušle u područje Baltičkog mora

Zbog borbenih aviona prekinuta konferencija NATO-a: Mediji upiru prstom u Ruse
Copyright Pixabay/WikiImages

Konferencija za novinare u vazduhoplovnoj bazi NATO-a u Litvaniji, na kojoj su učestvovali predsednik Litvanije i španski premijer, naglo je danas prekinuta kada je par španskih borbenih aviona, koji su se nalazili u pozadini lidera, mobilisan kako bi sproveli nadzor nad zalutalim avionima na nebu iznad Baltika.

Španska vlada je saopštila da je neidentifikovani avion izazvao uzbunu i na kratko prekinuo izjave litvanskog predsednika Gitanasa Nausede i španskog premijera Pedra Sančesa, prenosi agencija AP.

Pročitajte još:

Španski mediji izvestili su da je avion ruski, ali se u vladinoj izjavi to ne precizira.

Neimenovani zvaničnik NATO-a je za AP rekao da su španski avioni poleteli “kako bi identifikovali dve letelice koje su ušle u područje Baltičkog mora”.

Ti avioni su, prema njegovim rečima, bila dva ruska borbena aviona Su-24 koja su se kretala severoistočno.

– Ta dva ruska aviona nisu dostavila plan leta, nisu imala uključen transponder leta niti su razgovarala sa kontrolorima avio-saobraćaja, rekao je zvaničnik.

Nauseda i Sančes su govorili na koferenciji dok su se dve letelice “jurofajter tajfuns” španskih vazduholovnih snaga nalazile iza njih u bazi u litvanskom gradu Siaulai, kada su bezbednosni zvaničnici iznenada prekinuli lidere jer su posade pohitale u borbene avione, pokazali su snimci uživo sa konferencije za štampu.

– Našu konferenciju za štampu prekinuo je pravi poziv. Vidite, sve funkcioniše sjajno. Mogu da potvrdim da su borbeni avioni poleteli za manje od 15 minuta od prijema alarma – izjavio je Nauseda nakon incidenta.

Pročitajte još:

– Zahvaljujući Pedru (Sančesu), zaista smo videli kako funkcioniše naša vazduhoplovna misija nadzora – dodao je litvanski predsednik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike