Ko je ubio predsednika Haitija? Kolumbijski plaćenici ili zavera moćnika

10.07.2021

18:24 >> 19:39

0

Osim predsednika i njegove supruge nije bilo žrtava noćnog upada u rezidenciju

Ko je ubio predsednika Haitija? Kolumbijski plaćenici ili zavera moćnika
Copyright Žovenelj Moiz; Profimedia

Haićanske vlasti za ubistvo predsednika Žovanela Moiza krive strance, ali jedan od lidera opozicije tvrdi da su Moiza likvidirali njegovi telohranitelji. Nejasna uloga kolumbijskih plaćenika. Osim predsednika i njegove supruge nije bilo žrtava noćnog upada u rezidenciju.

Međunarodna zavera?

Vlasti na Haitiju tvrde da je predsednik Žovanel Moiz žrtva međunarodne zavere, ali opozicija nije preterano ubeđena da su te tvrdnje istinite.

“Predsednika je ubila njegova garda, a ne Kolumbijci”, rekao je jedan od lidera opozicije Stiven Benoa radiju “Magik9”, čime je pod znak pitanja dovedena zvanična verzija događaja, koji je ionako napetu političku situaciju u toj zemlji doveo na granicu usijanja.

Dodatnu konfuziju unela je tvrdnja kolumbijskih obaveštajaca da su plaćenici iz te države, koji su angažovani nekoliko meseci ranije kako bi štitili predsednika Haitija, stigli u rezidenciju sat vremena pošto Moiz ubijen, prenosi “RTS”.

AP Photo/Joseph Odelyn

Kolumbijski obaveštajci, tvrdi dnevnik “Tiempo”, smatraju da su plaćenici i sami žrtve zavere, jer su kao bivši specijalci, bili angažovani da za platu od oko 2.700 dolara mesečno spreče eventualne napade na predsednika.

Dodatne nejasnoće u ceo događaj uneo je i tužilac i Port o Prensu, Bedford Klod, koji je ocenio da je “indikativno kako u napadu nije bilo žrtava osim predsednika i njegove žene”.

Život plaćenika

Kolumbijski plaćenici su na Haiti došli pre oko dva meseca, kao telohranitelji nekoliko visokorangiranih zvaničnika, među kojima se spominjalo i ime predsednika Moiza.

Po dolasku u Port o Prens, smešteni su u nekoliko kuća, gde su počeli da vežbaju, ali kolumbijski obaveštajci nisu uspeli da odgonetnu zbog čega nisu napustili Haiti posle ubistva predsednika.

Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

Ubistvo, hapšenje, likvidacije

Prema zvaničnoj verziji, predsednik je ubijen u svojoj rezidenciji u jedan sat posle ponoći, dok su Kolumbijci na mesto događaja stogli najmanje sat vremena kasnije.

Šef haićanske policije Leon Šarl izjavio je da je policija uhvatila šestoricu muškaraca koji se sumnjiče da su ubili predsednika, ali da se za organizatorima ubistva još uvek traga.

Ukupno je uhapšeno 15 Kolumbijaca, kao i dvojica državljana SAD. Četvorica navodnih pripadnika grupe koja je ubila predsednika Haiatija su stradali u obračunu sa policijom.

Među uhapšenima koji se sumnjiče za ubistvo, jedan je američki državljanin, Džejms Solejdžis poreklom sa Haitija, izjavio je ministar za izbore i interparlamentarne odnose Matijas Pjer, prenosi Vašington post. Veruje se da je bar još jedan od uhapšenih Amerikanac poreklom sa Haitija.

Kolumbijske vlasti, koje učestvuju u istrazi, objavile su imena 13 bivših specijalaca koji se nalaze u zatvoru na Haitiju, uključujući Manuela Antonija Groso Guarina, nekadašnjeg pripadnika jedinice obučene za zaštitu visokih zvaničnika i rešavanje otmica.

AP Photo / Joseph Odelyn)

Hapšenje Kolumbijaca, ipak, predstavlja razlog za brigu, jer su se plaćenici iz ove zemlje, prethodnih godina pojavljivali na ratištima širom sveta – od Jemena, Izraela, Iraka pa sve do Avganistana.

Pročitajte još:

Vlada Haitija zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država da pošalju vojne trupe koje bi pomogle u zaštiti njihove infrastrukture, luka, aerodroma i energetskih sistema.

“Poslednja takva intervencija, pod zastavom UN, donela je koleru i dovela do smrti hiljada ljudi na Haitiju. To nam nije potrebno”, rekao je jedan od mladih lidera u toj državi, Kinsli Žan.

Epidemija kolere je izbila 2010. godine, a tom bolešću bilo je zaraženo više od 500.000 ljudi. Haićani za izbijanje epidemije krive nepalske pripadnike mirivne misije UN. Smatra se da je od ove bolesti na Haitiju umrlo najmanje 10.000 ljudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike