"Drago mi je što ubica i terorista Tramp odlazi": Ove predsedničke reči odjekuju planetom

16.12.2020

15:55 >> 19:49

0

Autor: A. Bulatović

Rohani i Tramp sukobili su se više puta tokom poslednjih nekoliko godina dok se Bela kuća povlačila iz iranskog nuklearnog sporazuma

"Drago mi je što ubica i terorista Tramp odlazi": Ove predsedničke reči odjekuju planetom
Copyright AP Photo/Patrick Semansky, File

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je svom kabinetu da je, iako Iran nije uzbuđen zbog novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena, “veoma srećan” što Donald Tramp napušta funkciju, nazivajući aktuelnog američkog predsednika “ubicom” i “teroristom”.

Rohani je plasirao oštre napade na Trampa, optužujući ga da koči sposobnost Irana da odgovori na izbijanje Covid-19 blokirajući njegove napore da nabavi vakcinu preko Svetske zdravstvene organizacije.

Pročitajte još

Iran je najteže pogođena zemlja na Bliskom istoku, sa preko 1,1 milion potvrđenih slučajeva koronavirusa i 52.670 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

Pixabay/jorono

Broj slučajeva naglo raste poslednjih meseci, jer su se teheranske medicinske ustanove borile da zadovolje potražnju i nabave neophodnu medicinsku opremu za podršku pacijentima i zaštitu zdravstvenih radnika.

Rohani i Tramp sukobili su se više puta tokom poslednjih nekoliko godina dok se Bela kuća povlačila iz iranskog nuklearnog sporazuma i pokušavala da izvrši pritisak na Iran nizom sankcija, koje su navodno “osakatile iransku ekonomiju i naljutile Teheran, umesto da ih podstaknu na pregovaranje oko sporazuma”.

Pročitajte i

Iako je iranski predsednik bio kritičan prema Trampu, nije izrazio preterane simpatije zbog novoizabranog predsednika Bajdena, jednostavno izjavivši da njegova zemlja “nije baš uzbuđena”, ali je izrazio spremnost da sarađuje sa dolazećom administracijom na proširenju veza sa zapadnim zemljama.

Bajden je bio jasan da će pokušati da se pridruži dogovoru i ukine nedavno uvedene sankcije. Međutim, naveo je da će takođe morati da se održe pregovori radi razgovora o iranskom programu raketa i drugim aktivnostima u regionu, koje je Rohani do sada odbacio.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike