Makron tek na trećem mestu: Uoči prevremenih izbora u Francuskoj ankete pokazuju veliku prednost krajnje desnice

17.06.2024

23:12

0

Prema rezultatima Ifopove ankete savez levičarskih partija ima podršku 28 odsto birača, dok je Makronova politička opcija daleko ispod, na trećem mestu sa 18 odsto podrške

Makron tek na trećem mestu: Uoči prevremenih izbora u Francuskoj ankete pokazuju veliku prednost krajnje desnice
Copyright Profimedia

Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore u Francuskoj počela je danas, rezultati anketa pokazuju da će na njima pobediti krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN), ispred levog bloka, dok će se centristički savez predsednika Emanuela Makrona naći na trećem mestu.

Rezultati ukazuju da bi evroskeptična, anti-imigraciona krajnje desničarska stranka RN u prvom krugu izbora zakazanom za 30. jun, mogla da dobije 33 odsto glasova, što je za dva procentna poena manje u poređenju sa prethodnom Ifop-ovom projekcijom.

Međutim, zajedno sa glasovima konzervativne stranke Republikanci, koji su formirali izborni savez sa RN, ukupan rezultat francuske konzervativne desnice bi mogao dostići 37 odsto, prenosi Rojters.

Prema rezultatima Ifopove ankete savez levičarskih partija ima podršku 28 odsto birača, dok je Makronova politička opcija daleko ispod, na trećem mestu sa 18 odsto podrške.

Od kada je predsednik Makron rasupustio parlament i sazvao prevremene izbore, nakonšto je stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nadmašila njegovu vladajuću centrističku stranku na izborima za Evropski parlament, nastupila je politička neizvesnost koja je podstakla intenzivnu prodaju francuskih državnih obveznica i akcija.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike