Posle šest godina Južna Koreja obnavlja vojne aktivnosti na granici sa Severnom Korejom

04.06.2024

09:17

0

"Ovom merom se obnavljaju sve vojne aktivnosti naše vojske koje su obustavljene sporazumom iz 2018. godine", navedeno je u saopštenju

Posle šest godina Južna Koreja obnavlja vojne aktivnosti na granici sa Severnom Korejom
Copyright Tanjug/Kim In-chul/Yonhap via AP)

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je danas da će nastaviti vojne aktivnostu u blizini demarkacione linije na granici sa Severnom Korejom i na svojim severnozapadnim ostrvima, nakon jučerašnje odluke o suspenziji vojnog sporazuma sa Pjongjangom iz 2018. godine.

"Ovom merom se obnavljaju sve vojne aktivnosti naše vojske koje su obustavljene sporazumom iz 2018. godine", navedeno je u saopštenju, uz napomenu da će vojska preduzeti sve moguće mere da zaštiti živote i bezbednost građana Južne Koreje, prenosi Jonhap.

Dodaje se da odgovornost za tu odluku snosi severnokorejski režim.

"Ako Sever pokuša da izvede dodatne provokacije, naša vojska će oštro uzvratiti", ističe južnokorejsko ministarstvo.

Južnokorejski predsednički Savet za nacionalnu bezbednost (NSC) juče je odlučio da suspenduje vojni sporazum sa Pjongjangom iz 2018. godine dok se ne obnovi međusobno poverenje, kao odgovor na masovno slanje balona sa smećem iz Severne Koreje u Južnu Koreju.

Severna Koreja je od četvrtka poslala skoro 1.000 balona sa smećem u Južnu Koreju u, kako je saopšteno u Pjongjangu, kampanji protiv južnokorejskih aktivista koji šalju balone sa propagandnim materijalom u kojem se kritikuju severnokorejske vlasti. Ljudskih žrtava u ovoj akciji nije bilo, ali pad nekih balona izazvao je materijalnu štetu, navodi Jonhap.

Južna Koreja je u nedelju najavila da će uskoro preduzeti važne korake odmazde, a Severna Koreja je potom saopštila da će privremeno obustaviti slanje balona.

U aprilu 2018. godine, tadašnji južnokorejski predsednik Mun Džae In i vrhovni lider Severne Koreje Kim Džong Un sastali su se u selu Panmundžom i potpisali Panmundžomsku deklaraciju, nakon čega je usledila zajednička deklaracija potpisana u Pjongjangu u septembru 2018. godine.

Vojni sporazum, aneks zajedničkoj deklaraciji, potpisan je 19. septembra 2018. godine, kako bi se zaustavila sva neprijateljska vojna dejstva i uspostavile tampon zone preko međukorejske granice na zemlji, na moru i u vazduhu. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike