Aleksandar Nikolić ušao u Evropski parlament: Politička zvezda u usponu i žestoki kritičar Makrona (FOTO)

10.06.2024

11:59

0

Makron je odmah nakon objavljivanja rezultata raspustio parlament i zakazao vanredne izbore već za 30 jun.

Aleksandar Nikolić ušao u Evropski parlament: Politička zvezda u usponu i žestoki kritičar Makrona (FOTO)
Copyright Profimedia

Mladi francuski političar srpskog porekla Aleksandar Nikolić (36) novi je poslanik Evropskog parlamenta!

Nikolić je politička zvezda u usponu i nalazio se na 19. mestu na izbornoj listi stranke krajnje desnice Nacionalno okupljanje koju predvode Žordan Bardela i Marin le Pen.

Profimedia
 

 

Nacionalno okupljanje, podsetimo, osvojilo je 31,5 odsto glasova na izborima u EU dok je Renesansna partija aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona osvojila dvostruko manji broj glasova. Socijalisti su osvojili nepunih 14 odsto.

Makron je odmah nakon objavljivanja rezultata raspustio parlament i zakazao vanredne izbore već za 30 jun.

Pixabay
 

 

Aleksandru je otac Srbin iz Ćuprije dok mu je majka poreklom iz Portugala. Otac je dvoje dece.

Jovanović je na poslednjim regionalnim izborima ušao u drugi krug i za malo mu je izmaklo mesto prvog čoveka regiona Centar-Dolina Loare. Mladi političar je poznat kao veliki kritičar politike francuskog predsednika Makrona.

Profimedia
 

Nedavno je gostujući u jednoj TV emisiji izjavio da smatra da su izbori za EP „način da se Emanuelu Makronu pokaže odbijanje njegove politike opadanja u svim oblastima.

-To je jedina šansa između dva predsednička izbora- rekao je.

Inače, u Francuskoj nakon jučerašnjeg poraza Makronove vladajuće partije, počinje nova izborna kampanja za prevremene izbore- Agencija Frans pres ocenjuje ovaj potez Makrona riskantnim potezom koji ubacuje zemlju u političku neizvesnost.

Počinju tri nedelje kratke izborne kampanje pred prvi krug parlamentarnih izbora 30. juna i zatim drugi 7. jula, neposredno pred početak Olimpijskih igara u Parizu (od 26. jula do 11. avgusta).

Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše 185 mandata na izborima za Evropski parlament, pokazuju najnoviji preliminarni rezultati koji su objavljeni danas u Briselu.

Ovi rezultati, objavljeni na osnovu podataka iz 26 od 27 država članica, pokazuju da će EPP i Progresivna alijansa socijalista i demokrata ostati najveće grupacije u EP, ali i da su desničarske i krajnje desničarske partije povećale broj mandata u EP.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike