Francuski političari reagovali na potez Makrona: Od presecanja Gordijevog čvora do ruskog ruleta

09.06.2024

23:59

0

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanen rekao je da je Makron kao hrabar i skroman čovek presekao Gordijev čvor

Francuski političari reagovali na potez Makrona: Od presecanja Gordijevog čvora do ruskog ruleta
Emanuel Makron - Copyright Profimedia

Potez francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je raspustio skupštinu i najavio da će raspisati parlamentarne izbore kasnije ovoga meseca, nakon što ga je na izborima za Evropski parlament (EP) pobedila krajnje desničarska stranka Marin Le Pen, izazvao je reakcije vodećih francuskih političara.

Le Penova je rekla da samo može da pozdravi tu odluku. Ona je istakla da je Nacionalno okupljanje spremno da preuzme vlast, ukoliko francuski narod ukaže poverenje stranci na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Mi smo spremni da državu vratimo na noge. Mi smo spremni da branimo interese francuskog naroda, spremni smo da zaustavimo masovne imigracije", navela je Le Penova, preneo je Rojters.

Tanjug/AP Photo/Lewis Joly
 

Ona je istakla da će prioritet Nacionalnog okupljanja biti povećanje standarda francuskih građana i reindustrijalizacija zemlje.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanen rekao je da je Makron kao hrabar i skroman čovek presekao Gordijev čvor i da se okrenuo ka biračima da odluče.

Dermanen je istakao da u demokratiji političari moraju da se okrenu biračima i apeluju na njihovu inteligenciju, a birači su, kako je naveo, inteligentni.

Glavni kandidat Socijalističke stranke na izborima za EP Rafael Gluksman ocenio je da je Makron popustio predsedniku Nacionalnog okupljanja Žordanu Bardeli. Gluksman je rekao da je raspuštanje parlamenta i održavanje novih izbora "veoma opasna igra" sa demokratijom i institucijama. Gluksman je rekao da je iznenađen povodom Makronovih odluka. Gluksman je na platformi Iks pozvao na okupljanje pred izbore "socijalne, ekološke, demokratske i proevropske" stranke.

Glavni kandidat francuske krajnje levice LFI na izborima za EP Manon Obri rekla je da je Makron priznao svoj poraz. Obri je istakla da se njena stranka ne plaši izbora i da je spremna za kampanju.

Visoka zvaničnica partije LR Valeri Pekres ocenila je da raspuštanje parlamenta bez davanja vremena za organizovanje kampanje predstavlja, kako je navela, "igranje ruskog ruleta sa sudbinom zemlje".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike