Kijev prešao crvenu liniju?! Ukrajinski avion prvi put gađao Rusiju zapadnim raketama?!

09.06.2024

19:10

0

Za sada nije jasno koja je vrsta municije korišćena u napadu

Kijev prešao crvenu liniju?! Ukrajinski avion prvi put gađao Rusiju zapadnim raketama?!
Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Ukrajinski vojni avion navodno je u nedelju prvi put gađao metu na teritoriji Rusije!

Britanski televizijski kanal Skaj njuz, pozivajući se na izvor u Oružanim snagama Ukrajine, navodi da je pogođen ruski komandni centar u blizini Belgoroda.

- Šteta još nije procenjena, međutim, potvrđen je direktan pogodak. To je prva municija Oružanih snaga Ukrajine dostavljena vazdušnim putem do mete na teritoriji Rusije - rekao je izvor britanske televizije.

Za sada nije jasno koja je vrsta municije korišćena u napadu.

- Nije poznato da li je to bilo zapadno oružje - piše Skaj njuz.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Ukrajina je do sada izvodila udare dronovima duboko u rusku teritoriju, međutim, ali bi Moskva korišćenje vojnog aviona za gađanje ciljeva unutar Ruske Federacije mogla da smatra novom eskalacijom, dodaje britanski kanal.

Ukrajinski portal Strana navodi da je Ukrajina ranije koristila američko oružje za gađanje meta u Rusiji dok naglašava da bi navodni napad na komandno mesto kod Belgoroda mogao da bude prvi udar britanskim ili francuskim projektilima izveden preko granice. Ukrajina je inače od saveznika ranije dobila britanske Storm Shadow i francuske SCALP rakete.

- Ukrajina nema drugih raketa dugog dometa koje bi mogla da koristi avijacija. Makron je ranije potvrdio da je dozvolio francuskim projektilima da pogode Rusiju. Za sada je nejasno da li se napad zaista dogodio ili na ovaj način pokušavaju da navedu SAD da dozvole udare svojim raketama dugog dometa na teritoriju Rusije i izazovu bes unutar Ruske Federacije što sa njihove strane nema odgovora za prelazak crvenih linija. Putin je izjavio da će u slučaju napada zapadnim dalekometnim oružjem preneti slično oružje snagama u trećim zemljama kako bi izvršile napade na vojne ciljeve zapadnih zemalja - navodi Strana na svom kanalu na Telegramu.

Francuski predsednik Emanuel Makron je inače nedavno rekao da će Francuska će prebaciti u Ukrajinu borbene avione Miraž 2000-5 i pokrenuti program obuke ukrajinskih pilota da nauče da upravljaju tim borbenim letelicama!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike