Poljska hoće da dozvoli vojnicima da pucaju u migrante na granici: Menja se zakon posle incidenta

08.06.2024

10:38

0

Nedavni skandal u Poljskoj odjeknuo je pošto su lokalni mediji objavili fotografije vojnika sa lisicama na rukama

Poljska hoće da dozvoli vojnicima da pucaju u migrante na granici: Menja se zakon posle incidenta
Copyright Profimedia

Poljski vojnici će dobiti zakonsko pravo da koriste oružje na granici nakon nedavnog skandala kada su uhapšeni zbog pucanja, izjavio je u petak poljski premijer Donald Tusk.

Nedavni skandal u Poljskoj odjeknuo je pošto su lokalni mediji objavili fotografije vojnika sa lisicama na rukama koji su uhapšeni jer su pucali na ljude koji su pokušavali da ilegalno pređu poljsko-belorusku granicu.

- Mogućnost upotrebe sile i oružja u pretećoj situaciji trebalo bi da bude nešto očigledno za poljskog vojnika kada brani granicu - rekao je Tusk novinarima, dodajući da je poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš dobio zadatak da pripremi predloge za relevantne izmene poljskog zakonodavstva.

Očekuje se da će ministar odbrane ove predloge predstaviti na sednici vlade 10. juna, dodao je Tusk.

U sredu je poljski novinski sajt Onet izvestio da se incident dogodio krajem marta, ali da je pažljivo prikriven. Ministarstvo odbrane Poljske potvrdilo je da su vojnici koji su pucali na migrante optuženi za ugrožavanje života i zdravlja ljudi i zloupotrebu položaja. Mogli bi se suočiti sa zatvorom do tri godine.

Poljski graničari su samo u maju ispalili oko 700 hitaca upozorenja, što im je dozvoljeno prema postojećim pravilima, rekao je u četvrtak ministar odbrane i dodao da "pravila ipak treba promeniti".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike