Poljski vojnik ranjen na granici sa Belorusijom: Varšava i to koristi da traži razlog za direktan sukob sa Rusijom!

29.05.2024

12:26

0

Oglasili se poljski premijer i ministri

Poljski vojnik ranjen na granici sa Belorusijom: Varšava i to koristi da traži razlog za direktan sukob sa Rusijom!
Poljsko-beloruska granica - Copyright AP Photo/Michal Dyjuk

Poljski premijer Donald Tusk saopštio je danas da će biti obnovljena tampon zona širine 200 metara na granici sa Belorusijom posle eskalacije nasilja kada je u utorak jedan od migranata koji pokušavaju nelegalno da pređu poljsku granicu napao nožem vojnika, koji se sada u bolnici bori za život.

- U ovoj situaciji, tako dramatičnoj kao što je napad na našeg vojnika koji se bori za život u bolnici želimo da znate da smo uz vas, da nema govora o toleranciji napada ili oklevanju u podršci našim vojnicima. Preporučili su nam da vratimo tampon zonu i sledeće nedelja vlada će usvojiti tu odluku. Intenziviraćemo i radove na infrastrukturi i novom tipu ograde - kazao je Tusk u mestu Dubiče Cerkjevne na granici sa Belorusijom.

Poljski premijer obećao je da će vlada i pravno regulisati da vojnici, graničari i policajci mogu da koriste sva raspoloživa sredstva koja imaju kada se štite od takvih napada.

AP Photo/Francois Mori
 

- Promukao sam već od pričanja da nismo suočeni sa azilantima već je reč o efikasnom napadu na granicu i pokušaju destabilizacije poljske države. Dramatično je toliko da kada ranjenom vojniku pružaju prvu pomoć moraju i spasioce da štite uz pomoć automobila i štitova jer nastavljaju da ih napadaju s druge strane ograde. To ovde nije nikakva žurka - rekao je poljski premijer.

I ministri odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš i unutrašnjih poslova Tomaš Šemonjak upozorili su da nasilje na granici eskalira jer Rusija i Belorusija navodno sve agresivnije zloupotrebljavaju migrante za novu fazu hibridnog rata protiv Evropske unije i Poljske, što je očigledan pokušaj traženja razloga za sukob sa Moskvom o kom se toliko priča poslednjih meseci

- Pojačaćemo prisustvo policije na granici a prebacićemo i opremu koju policija koristi protiv agresivne mase. Moramo da računamo s tim da će pritisak na granicu biti još jači jer od obaveštajnih službi znamo da Rusija gomila migrante da ih prebacuje ka granicama. Agresivnost je sve veća, počelo je od bacanja grana i kamenica - kazao je ministar unutrašnjih poslova Tomaš Šemonjak.

Ministar Šemonjak naglasio je da mora da se pojača ograda visoka 5,5 metara koju su na granici sa Belorusijom podigle prethodne vlasti i da se opremi elektronskim nadzorom.

- Puna je rupa i ne ispunjava svoju svrhu. Premijer je najavio da nema nikakvih limita za nova sredstva za bezbednost na granici - kazao je Šemonjak.

Potom se obratio ministar odbrane.

- Suočeni smo sa novom fazom hibridnog rata. Brutalni napad na vojnika svedoči o koordiniranom napadu na granicu. Spremni smo da povećamo prisustvo vojske na granici - kazao je Vladislav Košnjak-Kamiš.

Poslednjih dana množe se napadi na poljske vojnike i graničare kada sprečavaju veće grupe migranata da se probiju u Poljsku a za poslednja dva dana pored napada nožem na vojnika tokom iste noći na utorak jedan graničar povređen je nožem koji je napadač s druge strane granice privezao na štap, a drugog su napali polomljenom flašom.

Poljske vlasti beleže oko 300 pokušaja nelegalnog prelaska granice dnevno, a oni su sve češće u grupama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike