Poljska povećava broj vojnika na granici s Rusijom i Belorusijom! Zvanično saopšteno, šalju i naprednu opremu

23.05.2024

15:08

0

Polako počinje sprovođenje plana "Istočni štit"

Poljska povećava broj vojnika na granici s Rusijom i Belorusijom! Zvanično saopšteno, šalju i naprednu opremu
Copyright Profimedia

Poljska je spremna da poveća broj vojnika na istočnoj granici i obezbedi im bolju opremu usred pojačanih tenzija u odnosima zemlje sa Belorusijom i Rusijom, izjavio je u sredu poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak Kamiš.

- Spremni smo da povećamo vojno prisustvo na poljsko-beloruskoj granici. Zaštitićemo poljsku granicu. Policija i granična straža biće podržani i snabdeveni još boljom opremom - rekao je Kosinjak-Kamiš donjem domu poljskog parlamenta.

Štaviše, razne vrste utvrđenja i druga oprema biće raspoređeni na granici u okviru priprema za plan "Istočni štit", koji je prošle nedelje najavio poljski premijer Donald Tusk, rekao je šef odbrane.

- To neće biti samo armiranobetonski ježevi ili ograde, neće biti samo komplet opreme koji se koristi u pravo vreme i na pravom mestu. Svi ovi savremeni sistemi biće na 400 kilometara naše granice, posebno sa Belorusijom i Rusijom - objasnio je Kosinjak-Kamiš.

Osim toga, Poljska "izgrađuje snage bespilotnih letelica", koje su i ključni deo nacionalnog plana odbrane i odvraćanja "Istočni štit", rekao je Kosinjak-Kamiš, dodajući da su događaji u Ukrajini dokazali da je ta komponenta od velikog značaja.

Profimedia
 

- U poljskoj vojsci biće desetine hiljada, stotine hiljada bespilotnih, vazdušnih, kopnenih, površinskih i podvodnih vozila, na svim područjima, u svakoj diviziji, u svim delovima i u svim vrstama snaga - naveo je ministar odbrane.

Kosinjak-Kamiš je tokom govora u parlamentu podsetio i da je Poljska učestvovala u obuci skoro trećine ukrajinskih vojnika u okviru evropskog programa, odnosno 16.000 vojnika.

Nacionalni plan odbrane i odvraćanja "Istočni štit" podrazumeva ulaganje više od dve milijarde evra u jačanje istočne granice Poljske sa Rusijom i Belorusijom. Poljska je, zajedno sa drugim zemljama NATO-a, povećala vojnu obuku svojih trupa nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. Alijansa je počela da jača svoj istočni blok slanjem dodatnih brodova, aviona, helikoptera i kopnenih trupa u region i njihovim postavljanjem u stanje pripravnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike