Građani Irske danas glasaju na izborima za Evropski parlament, otvaraju se birališta i u Češkoj

07.06.2024

08:19

0

Biračka mesta biće otvorena u Irskoj od 7 do 22 časa

Građani Irske danas glasaju na izborima za Evropski parlament, otvaraju se birališta i u Češkoj
Copyright Profimedia

Na izborima za Evropski parlament danas će glasati građani Irske, a birališta se otvaraju i u Češkoj, čiji će državljani moći da glasaju dva dana.

Biračka mesta biće otvorena u Irskoj od 7 do 22 časa, a ta zemlja će u novom sazivu EP imati 14 poslanika.

Češka takođe otvara birališta za dvodnevne izbore i bira 21 poslanika. Biračka mesta biće otvorena danas od 14 do 22 časa i u subotu, od 8 do 14 časova. Izbori za Evropski parlament zvanično su počeli u četvrtak kada su otvorena birališta u Holandiji, gde su građani birali 31 poslanika.

U subotu će glasati državljani Letonije, Malte, Slovačke, kao i Italije, u kojoj glasanje traje dva dana, odnosno 8. i 9. juna. Sve ostale države članice EU glasaće u nedelju, kada će biti poznati i prvi preliminarni rezultati izbora za EP. Na evropskim izborima građani EU biraće 720 poslanika EP, za 15 više nego što su birali 2019. godine. Izbori za EP izazivaju veliku pažnju javnosti pre svega jer se očekuje da će u novom sazivu EP doći do zaokreta udesno imajući u vidu da su desničarske i krajnje desničarske partije ostvarile značajne uspehe proteklih godina širom EU.

EP je jedina institucija EU koju građani direktno biraju, ali izlaskom na izbore oni indirektno utiču i na sastav Evropske komisije, budući da EP, na predlog država članica EU, bira predsednika Komisije i 27 komesara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike