Zvaničnik Hamasa: Rezolucija SAD zavisi od izraelskog predloga koji je neprihvatljiv

06.06.2024

16:53

0

Abu Zuhri ističe da je Hamas posvećen svom predlogu od 5. maja, prema kojem bi militantna grupa zadržala kontrolu nad Pojasom Gaze

Zvaničnik Hamasa: Rezolucija SAD zavisi od izraelskog predloga koji je neprihvatljiv
Pripadnici Hamasa - Copyright Profimedia

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri izjavio je danas da, iako grupa pozdravlja ono što on naziva "Bajdenovim idejama" za postizanje primirja u u Gazi, američki nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti UN zavisi od izraelskog predloga o prekidu vatre koji je Hamas već video i odbacio.


"U dokumentu (američkom nacrtu rezolucije) nema pomena o okončanju agresije ili povlačenju, a izraelski dokumenti govore o otvorenim pregovorima bez roka i o fazi u kojoj okupatori vraćaju svoje taoce i nastavljaju rat. Rekli smo posrednicima da nam takav dogovor nije prihvatljiv", kaže on, preneo je Tajm of Izrael. 

Abu Zuhri ističe da je Hamas posvećen svom predlogu od 5. maja, prema kojem bi militantna grupa zadržala kontrolu nad Pojasom Gaze i oslobodila mali broj talaca u zamenu za stotine zatvorenih terorista, što je plan koji je Izrael brzo odbacio.

Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Nemačka i nekoliko drugih zemalja pozvalo je Hamas da prihvati predlog koji je najavio američki predsednik Džo Bajden o trajnom prekidu vatre u enklavi, navodi se u zajedničkom izjava.

Među zemljama koje su uputile poziv je i Srbija, a saopštenja su stigla i od lidera Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kolumbije, Danske, Francuske, Poljske, Portugalije, Rumunije, Španije i Tajlanda, navodi Bela kuća, a prenosi Rojters.

"U ovom odlučujućem trenutku, pozivamo lidere Izraela, kao i Hamas da naprave bilo kakve konačne kompromise koji su neophodni za zaključenje ovog sporazuma", navodi se u saopštenju.

Vođa Huta: Operacije protiv Izrael će se intenzivirati

Lider jemenskih Huta Abdul Malik el Huti izjavio je da će se operacije, sa iračkim islamskim otporom, protiv Izraela intenzivirati.

Portparol vojske Huti Jahja Sari prethodno je izjavio da je grupa pokrenula vojne operacije protiv brodova u izraelskoj luci, dok su IDF demantovale te tvrdnje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike