Panika, poziv i poslednji zagrljaj! Troje mladih sa Balkana moglo da bude spaseno iz bujice?

04.06.2024

11:00

0

Njihov poslednji zagrljalj mnogima će ostati urezan u misli

Panika, poziv i poslednji zagrljaj! Troje mladih sa Balkana moglo da bude spaseno iz bujice?
Troje mladih nestali u poplavama u Italiji - Copyright Preentskrin/Iks

Nastavlja se potraga četvrti dan za mladićem Kristijanom nakon pronalaska tela njegovih drugarica, Bjanke i Patrisije, koje je odnela bujica kod Udina. I dok je mnogima njihov poslednji zagrljaj ostao urezan u misli, postavlja se jedno pitanje - da li je njihova sudbina mogla da bude drugačija i da budu spaseni? 

Inače, tela dve devojke pronađena su u nedelju, na oko kilometar od mesta na kom su poslednji put viđene, a za Kristijanom se još traga. Ponovno pogoršanje vremena dovelo je do još težih uslova za pretragu terena, jer je porastao vodostaj reke Nadiža, ali spasioci i dalje nastavlju rad.

U međuvremenu, pokrenuta je istraga nakon zahteva ministra nadležnog za civilnu zaštitu Nela Musumecija za detaljan izveštaj o ovom slučaju.

Kako pišu tamošnji mediji, razgovara se, između ostalog, i o prilici da se interveniše helikopterom, koji je poleteo sa aerodroma "Marko Polo" u Veneciji. Tužilaštvo u Udinama koncentriše se na verifikaciju evidencije SOS-a i na mogućnost da odmah nakon događaja izabere letelicu udaljenu stotinama kilometara od mesta tragedije.

Najbliži traže istinu

Porodice nastradalih traže da se sazna istina o strašnim prvim minutima nakon što je poslat signal u pomoć. Prema rekonstrukciji koju je napravila ANSA, prvi hitni poziv uputila je u petak u 13.25 jedna od žrtava, koja je zabrinuto rekla da je ostala zarobljena sa svoja dva prijatelja u koritu reke zbog porasta nivoa vode i da ne mogu da se vrate na obalu.

Službenik centralnog jedinstvenog regionalnog broja 112 rukovodio je SOS-om za tehničko spasavanje i stoga odlučio da zahtev preusmeri Pokrajinskoj vatrogasnoj komandi Udine, koja je hitno uputila zahtev posadi najbližoj lokaciji i odmah aktivirala specijalizovane rečne timove i stavila ronioce na preduzbunu.

Istovremeno, helikopter stacioniran na aerodromu "Marko Polo" u Veneciji aktiviran je - počeo je da priprema svoj plan leta i pokrenuo je motore.

Novi vapaj

Videvši kako se nivo reke podiže, nekoliko minuta kasnije, devojka koja je prvi put uputila poziv, u paničnom stanju, ponovo je pozvala pomoć, dok su brojni prolaznici bili na mostu i gledali dramu, ne mogavši nikako da im pomognu.

U međuvremenu su na to područje stigli pripadnici vatrogasne brigade, a s obzirom na to da je i helikopter krenuo ka tom području, zatražena je intervencija i medicinskog helikoptera "Sores Fvg", sa tehničarem iz Alpine Rescue, koji bi mogao da izvede specifične manevre.

Ovaj drugi helikopter je poleteo nekoliko minuta posle prvog, ali je, pošto je morao da pređe put koji se može preći za samo osam minuta, stigao u Premarijako mnogo ranije.

Troje mladih je, nažalost, nekoliko trenutaka ranije, kako su svedočili očevici, već progutala reka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike